Akcie

Inflace ČR v září za očekáváním, JPMorgan Chase lepší odhadu trhu (události minulého týdne)

Pondělí 15. říjen 2018 14:53

Spotřebitelská inflace ČR v září nečekaně oslabila. ČNB s její výší může být spokojena, byť vůči jejímu cíli 2 % je mírně nadprůměrná. Jádrová inflace (bez energií a potravin) zůstává slabá. Zisk JPMorgan Chase v 3Q vzrostl silněji, než se čekalo.

Inflace ČR oslabila víc, než se čekalo

Index CPI ČR v září meziměsíčně klesl 0,3 %, trh čekal pokles jen o 0,1 %. Meziroční růst spotřebitelských cen klesl na 2,3 % z 2,5 % v srpnu, trh jej čekal 2,5 %. Inflace bez cen potravin a energií zůstává slabá.

Míra inflace vyjádřená přírůstkem průměrného indexu spotřebitelských cen za posledních 12 měsíců proti průměru předchozích 12 měsíců v září byla 2,3 %.

Ke zmírnění meziročního cenového růstu došlo především v oddíle rekreace a kultura vlivem cen dovolených s komplexními službami, které meziročně stouply o 1,9 % (v srpnu o 13,6 %). V oddíle doprava ceny pohonných hmot a olejů zmírnily v září svůj vzestup na 11,7 % (v srpnu 12,4 %) a ceny dopravních služeb přešly z růstu o 1,0 % v srpnu v pokles o 7,2 % v září.

Inflace nečekaně oslabila. ČNB může být s její výší přibližně spokojena, i když vůči jejímu cíli 2 % je mírně nadprůměrná. Na druhou stranu, inflace sice je poslední dobou blízko cíle ČNB, ovšem jádrová inflace, tj. růst spotřebitelských cen bez volatilních položek energií, potravin a bydlení, které ČNB nemá pod kontrolou je trvale slabá (s výjimou cen kategorie Stravování a ubytování spotřebitelského koše Českého statistického úřadu, které v květnu meziročně posílily 3,6 %).

JPMorgan Chase růstem zisku překonala tržní odhady

Největší banka USA dle velikosti aktiv JPMorgan Chase v pátek ohlásila kvartální zisk za třetí čtvrtletí, který překonal očekávání. Zisky z vyšších úrokových sazeb a tím i ziskových marží a růstu úvěrů pomohly bance kompenzovat slabost tržeb z obchodování dluhopisů.

Výsledky JPMorgan Chase, vůdci hlavní bankovní čtyřky do níž se počítají rovněž Bank of America, Citigroup a Wells Fargo jsou považovány za barometr celé ekonomiky USA.

Banka rovněž ve sledovaném kvartálu profitovala mimořádných výnosů daňové reformy, která seškrtala korporátní daně. Silná ekonomika pak pomohla vytlačit úrokové sazby. To je obecně základ silnějších ziskových marží a zisků. Silné hospodářství rovněž udržuje pod kontrolou úroveň špatných úvěrů.

Všechny čtyři hlavní divize banky vykázaly ve sledovaném období růst tržeb. Jejich největší růst si připsal segment spotřebitelského bankovnictví kvůli solidnímu zájmu domácností o půjčky.

Celkové tržby banky vzrostly 5,2 % na 27,82 mld. USD. Čistý zisk vzrostl 24,5 % na 8.38 mld. USD resp. na 2,34 USD na akcii. Trh dle I/B/E/S data dle Refinitiv čekal zisk na akcii 2,25 USD.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web