Akcie

Inflace eurozóny v dubnu posílila víc, než se čekalo

Pondělí 6. květen 2019 15:25

V eurozóně v dubnu meziročně, růst Indexu CPI vzrostl na 1,7 % z 1,4 % v březnu, trh čekal 1,6 %. Růst indexu bez potravin a energií (jádrová inflace) vzrostl na 1,2 % z 0,8 % v březnu, trh čekal 1,0 %. Přes růst nad očekávání zůstává inflace slabá.

Eurozóna: Index CPI (4 2019, y/y, předběžná data)

Skutečnost: 1,7 %
Očekávání:  1,6 %
Předchozí:   1,4 %

Eurozóna: Index CPI bez cen potravin, alkoholu a tabáku a energií (4 2019, y/y, předběžná data)

Skutečnost: 1,2 %
Očekávání:  1,0 %
Předchozí:   0,8 %

Rozbor: O vzestup meziročního růstu spotřebitelských cen vůči březnu se v dubnu přičinil vzestup růstu cen služeb na 1,9 % z 1,1 % v březnu. Tento důvod způsobil i posílení meziroční jádrové inflace mezi březnem a dubnem.

Hodnocení: Meziroční inflace eurozóny se pohybuje na úrovni cíle ECB, který je stanoven “mírně pod 2 %”. Její na bázi podkladové inflace sledovanější jádrová složka bez cen potravin a energií zůstává slabá přestože vzrostla na víceměsíční maximum.

Inflační jádro, které ECB pozorně sleduje (vzhledem k tomu, že monetární politika ECB na volatilní položky cen potravin, alkoholu, tabáku a energií nemá takový vliv) zůstává stále velmi slabé (v posledních měsících v pásmu 0,7 - 1,2 %).

Ekonomické oživení se příznivě promítá do silnějšího růstu trhu práce a rychlejšího růstu mezd. Inflace (jádrová) ale zůstává nízká.

Chronicky nízká jádrová inflace je globální problém, celosvětově zůstává velkou neznámou. Jsou jím věnovány čelní vědecké práce včetně centrálních bank. Trvalejší slabost inflace může souviset stále se značnými rezervami ekonomiky a trhu práce akumulované z doby finanční krize a před ní přes jejich větší současné využívání v důsledku silnějšího ek. růstu, konkurencí globalizace, strukturálními faktory (rychle klesající ceny technologií, např. počítačů a telefonních služeb apod. Možná se rozvolnila i citlivost vazeb kapacit ekonomiky - mzdy - inflace resp. Phillipsova křivka měřící závislost míry nezaměstnanosti a inflace.

Vnitřně slabá inflace není projevem zdravé ekonomiky a tlačí níže ziskové marže firem. Rovněž nedovoluje ECB brzo a významně zvyšovat svoji hlavní úrokovou sazbu. Proto je nepříznivá pro akcie a euro a dobrá pro dluhopisy.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web