Akcie

Inflace eurozóny v listopadu stále slabá, mírně za odhady

Pátek 30. listopad 2018 14:56

Data potvrdily slabou a klesající inflaci. Tato skutečnost není projevem zdravé ekonomiky a může tlačit marže firem níže. Rovněž nutí Evropskou centrální banku nezvyšovat hlavní úrokovou sazbu.

Eurozóna: Index CPI (11 2018, y/y, předběžná data)

Skutečnost: 2,0 % (dlouhodobé maximum)
Očekávání:  2,0 %
Předchozí:   2,2 %

Eurozóna: Index CPI bez cen potravin, alkoholu a tabáku a energií (11 2018, y/y, předběžná data)

Skutečnost: 1,0 %
Očekávání:  1,1 %
Předchozí:   1,1 %

Hodnocení: Inflace v listopadu klesla. Na jádrové úrovni klesla nečekaně, byť jen drobně. Celková hodnota se drží na dlouhodobém maximu, na úrovni cíle ECB (těsně pod 2,0 %), ovšem jen díky celoročnímu podražení ropy respektive energií (jejich současný propad se ještě neprojevil). Na druhou stranu, bez tohoto efektu, tedy na bázi podkladové inflace sledovanější jádro (vzhledem k tomu, že monetární politika ECB na volatilní položky cen potravin, alkoholu, tabáku a energií nemá takový vliv), zůstává stále velmi slabé (v pásmu 0,7 - 1,1 %). Ekonomické oživení se sice příznivě promítá do silnějšího růstu trhu práce. Mzdy však v tomto směru zaostávají. Proto nemůže výrazněji růst poptávka ani cenové tlaky.

Chronicky nízká jádrová inflace je globální problém, celosvětově zůstává velkou neznámou. Jsou jím věnovány čelní vědecké práce včetně centrálních bank. Trvalejší slabost inflace může souviset stále se značnými rezervami ekonomiky a trhu práce akumulované z doby finanční krize a před ní přes jejich větší současné využívání v důsledku silnějšího ek. růstu, konkurencí globalizace, strukturálními faktory (rychle klesající ceny technologií, např. počítačů a telefonních služeb apod. Proto i růst mezd, hlavní motor vzestupu jádrové resp. podkladové inflace zůstane delší čas slabý a tím slabá inflace. Možná se rozvolnila i citlivost vazeb kapacit ekonomiky - mzdy - inflace.

Vnitřně slabá inflace není projevem zdravé ekonomiky a tlačí níže ziskové marže firem. Rovněž nedovoluje ECB brzo a významně zvyšovat svoji hlavní úrokovou sazbu. Proto je nepříznivá pro akcie a euro a dobrá pro dluhopisy.

Dopad dat na trhy: Vnitřně slabá inflace není projevem zdravé ekonomiky a tlačí níže ziskové marže firem. Rovněž nedovoluje ECB brzo a významně zvyšovat svoji hlavní úrokovou sazbu. Proto je nepříznivá pro akcie a euro a dobrá pro dluhopisy. Po zprávě euro k dolaru stagnuje na 1,137 a hlavní index německé akciové burzy DAX roste z 0,1 % na 11 226.

Rozbor: O pokles meziročního růstu spotřebitelských cen vůči říjnu se v listopadu přičinilo oslabení růstu cen ropy na 9,1 % z 10,7 % v říjnu a rovněž, na stejné bázi, i pokles růstu cen služeb na 1,3 % z 1,5 %. Tento důvod způsobil i meziroční pokles jádrové inflace mezi říjnem a listopadem. Právě růst ropy respektive energií tvoří necelou polovinu celkové meziroční inflace 2,0 %. Na zbytku se podílejí v poměru 6/4 ceny služeb a potravin.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web