Akcie

Inflace USA v prosinci oslabila, jádrová část na optimu

Pátek 11. leden 2019 14:47

Index CPI se stal hlavní událostí týdne v USA. Inflace oslabila kvůli podzimním propadům cen ropy. Její jádrová část setrvala blízko cíle 2,0 %, a to ke spokojenosti centrální banky.

Inflace v posledních měsících slábne. Důvodem je hlavně podzimní propad cen ropy. Také jádrová inflace zůstává blízko cíle, s čímž centrální banka může být spokojena.

Inflace ve vleku cen ropy

Meziroční inflační ukazatele včetně jádrové inflace se pohybují na rovnovážných úrovních 2,0 - 3,0 %, tedy mírně nad cílem centrální banky (2,0 %). Ukazatele spotřebitelské inflace jsou o něco nižší než data produkční inflace. Pokles ceny ropy již dostává celkovou inflaci pod svoji jádrovou komponentu. Inflace není nebezpečná.

Na průmyslové i spotřebitelské úrovni, včetně svého segmentu bez cen potravin a energií (jádrová inflace), byla meziroční inflace v minulých letech nepřirozeně nízko. V posledních kvartálech ale pozvolně rostla na nadprůměrnou úroveň, kdy byla tažená zejména robustním růstem cen ropy. Hlavním motorem růstu spotřebitelských cen byla v posledních kvartálech ropa a energie.

Data inflace, která ze svého optima slábnou kvůli propadu cen ropy za situace trvajících obav inflačních rizik kvůli vyčerpaným trhům práce a současně při optimální jádrové inflaci, jsou data příznivá pro akcie, dolar, dluhopisy i zlato.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web