Akcie

Investoři odložili tlaky obchodu a Wall Street vzrostl

Středa 19. září 2018 20:02

Akciová burza USA se v úterý odrazila do růstu v plošném oživení akciových trhů. Investoři se tentokrát vyhnuli intenzivnější rétorice mezinárodního obchodu mezi USA a Čínou.

Všechny tři hlavní akciové indexy USA v úterý vzrostly po výprodeji v pondělí.

V pondělí po zavření trhu prezident USA Donald Trump oznámil cla 10 % na 200 mld. USD dalších čínských importů do USA s platností od příštího roku. Do konce roku ale celní sazba má vzrůst až na 25 %. Trump se cly ještě Číně zahrozil, že USA zatíží cly čínský import dalšího zboží do USA za 267 mld. USD v případě, že Čína bude oplácet farmářům a průmyslu USA.

Prezident tak dále eskaloval obchodní války kořeněné vzájemným oplácením dalších cel. USA a Čína jsou největší ekonomiky světa. Na druhou stranu rozhodnutí USA tentokrát nebylo tak “silové” jak se trh obával. Například celní sazba uvalená Trumpem 10 % se nachází na spodní straně odhadů. Rovněž některé ikonické produkty, například hodinky firmy Apple, se na seznamu cel neobjevily. Stejně tak USA ušetřily vyšších cel i řadu strategických surovin.

Čína odpověděla ještě v úterý zveřejněním nových cel 5 a 10 % na dovoz zboží USA do Číny za 60 mld. USD. Rozsah produktů importu USA do Číny zasahuje zkapalněný zemní plyn (LNG), některé typy letadel, kakao či mraženou zeleninu. Předtím navrhovala sazby 5 %, 10 %, 20 % a 25 %. Taky čínská cla na dovoz zboží USA do Číny začnou platit od 24 září.

Díky tomu, že celní přitvrzení USA a Číny tentokrát nebylo tak prudké se akciový trh z další “celní sprchy” oklepal rychle a vrátil se zpět k růstu.

Vynechání produktů Applu a Fitbit (fitness zboží) ze zmíněného seznamu nových cel podpořillo akcie technologického sektoru. Akcie Applu zavíraly 0,2 % a akcie Fitbitu 6,4 % výše.

Rostly i akcie sektoru průmyslu, který je citlivý na dění mezinárodního obchodu resp. na nejistoty obav rizik nebezpečí obchodních válek a cel. Akcie této skupiny titulů a symbolu a reprezentanta obchodních válek Boeingu končily výše 2,1 %. Akcie producenta letadel a největšího korporátního exportéra USA do Číny táhla vzestup hlavního akciového indexu blue chipových akcií Dow Jones Industrial Average. Tento index byl povbuzen k růstu i vzestupem akcií Nike 2,4 % na jejich rekordní zavírací maximum. Telsey Advisory Group totiž zvýšila svůj cenový cíl na titul.

Ve středu index S&P 500 vzrostl 0,5 % na 2 904 bodů, index Dow Jones Industrial Average posílil 0,7 % a index Nasdaq Composite přidal 0,8 % na 7 056 bodů.

Musk na pranýři, akcie Tesly slábnou

Sektor diskreční spotřeby se do dějin obchodování 18.9 zapsal nejsilnější výkonností ze všech 11 hlavních sektorů indexu S&P 500.

Nadprůměrně rostly taky akcie sektoru energie. Ceny surové ropy totiž vzrostly se signály, že Organizaze zemí vyvážejících ropu (OPEC) není připravena posílit produkci s cílem řešit pokles nabídky ropy Íránu.

Akcie sektoru spotřebního základního zboží v úterý oslabily. Akcie General Mills padly 7,6 %. Firma kvartálními tržbami nenaplnila tržní odhady. Akcie firmy balených potravin od začátku roku ztrácí téměř 26 %.

Akcie pojišťovny Marsh & McLennan v úterý klesly 4 %. Spouští jejich poklesu byla zpráva, že ústav koupí britského pojišťovacího a zajišťovacího brokera Jardine Lloyd Thompson za 5,7 mld. USD.

Poslední týdny si Tesla nemůže na pozornost investorů stěžovat. Bohužel pro firmu trh hlavně prodává. V úterý cena akcií oslabila 3,4 %. Ministerstvo spravedlnosti totiž firmu žádá o dokumenty v souvislosti s veřejnými prohlášeními ředitele firmy Elona Muska o vyvedení akcií z burzy do soukromému investorovi. Musk čelí žalobě hlavně ze strany obchodníků, kteří o prázdninách spekulovali na pokles akcií firmy. Muskovo prohlášení přineslo prudké fluktuace titulu. Ten nejprve po vyhlášení silně vzrostl a přinesl “na krátko” obchodující části trhu velké ztráty. Později ovšem Musk od záměru vykoupení z burzy upustil a cena akcie klesala. Část investorů je přesvědčena, že Musk takto poškodil tyto obchodníky úmyslně. Nejistota a pokles akcií Tesly v dalších týdnech netěší ani klasické dlouhodobé investory titulu.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web