Akcie

ISM průmyslu USA v dubnu klesl mnohem víc, než se čekalo

Čtvrtek 2. květen 2019 19:42

Index ISM průmyslu USA v dubnu klesl značně víc, než se čekalo. Oslabil totiž na 52,8 z 55,3 v březnu, trh čekal jeho menší pokles na 55,0. Růst aktivity průmyslu tak klesl víc, než se čekalo ze solidní na slabé tempo.

USA - Index ISM zpracovatelského průmyslu (4 2019)

Skutečnost: 52,8
Očekávání:  55,0
Předchozí:    55,3

Hodnocení: Růst aktivity průmyslu klesl do pásma slabosti a to včetně celé struktury podpůrných indikátorů tohoto odvětví. Pokles růstu světové ekonomiky, hlavně Evropy ale i Číny se přenáší přes globalizované odvětví zpracovatelského průmyslu do USA. Důvodem poklesu růstu aktivity zpracovatelského průmyslu a ekonomiky jsou hlavně obchodní války, růst úr. sazeb a geopolitická rizika. USA ale stále disponují silnou domácí poptávkou, proto dopad na pokles růstu ekonomiky je zatím jen omezený.

Rozbor: Oslabení indexu ISM zpracovatelského průmyslu resp. růstu aktivity zpracovatelského průmyslu bylo silnější, než se čekalo. Růst celkové aktivity ale i produkce, nových zakázek a zaměstnanosti klesl do pásma slabosti. Nové exportní zakázky dokonce přešly z březnového slabšího růstu do drobného poklesu. Firmy v průzkumu zmiňovali nepříznivý dopad slabosti poptávky Evropy.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web