Akcie

ISM služeb, Powell, Zaměstnanost (hlavní události týdne USA)

Středa 5. prosinec 2018 17:18

Index ISM služeb (11 2018, 6.12.), vystoupení guvernéra Fedu Jerome Powella (6.12.) a zaměstnanost (11 2018, 7.12.) jsou hlavní události týdne USA: Trh stále čeká robustní růst aktivity služeb a silného trhu práce a taky zmírnění zvyšování úr. sazeb.

Index ISM služeb (11 2018, 6.12.): Trh čeká snížení indexu na 59,0 z 60,3 a tím i snížení tempa růstu aktivity dominantního odvětví ekonomiky. Ten by ale měl nadále zůstat velmi silný.

Vystoupení guvernéra Fedu Jerome Powella na konferenci ve Washingtonu D.C. (6.12.): Komentáře mají charakter oficiálních formálních uvítacích poznámek konference. Proto zřejmě nebudou obsahovat překvapení současného či budoucího ekonomického vývoje a monetární politiky. Fed pokračuje ve zvyšování cíle své hlavní úr. sazby Federal Funds Rate hlavně kvůli inflačním rizikům rychlejšího růstu mezd plynoucího z vyčerpaného trhu práce. V minulých dnech ale někteří čelní představitelé Fedu včetně Powella naznačili, že se zvyšování jeho hlavní úr. sazby může zmírnit či (po)zastavit.

Zaměstnanost (11 2018, 7.12.): Zaměstnanost nadále solidně roste, míra nezaměstnanosti kolísá kolem multidekádních minim a mírný růst mezd drobně zrychluje. Stejné výsledky (růst zaměstnanosti 199 000, míru nezaměstnanosti 3,7 % a meziroční růst nominálních mezd 3,1 %) čeká trh i pro listopadovou sérii dat.

Očekávaný dopad dat na trhy: robustní růst aktivity služe a silného trhu práce včetně rychlejšího růstu mezd jsou dobré pro akcie a dolar a nepříznivé pro zlato a dluhopisy. Komentáře Powella v poslední době zmírnily projekce zvyšování úr. sazeb. Dotknou-li se poznámky Powella překvapivě ekonomiky a monetární politiky, právě kvůli zmíněnému manévru by byly dobré pro akcie, dluhopisy a zlato a nepříznivé pro dolar.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web