Akcie

Itálie: Podle La Repubblicy Berlusconi chce vládu středopravicové koalice a Hnutí pěti hvězd

Středa 21. březen 2018 12:03

La Repubblica říká, že Silvio Berlusconi má zájem, aby středopravicová koalice, jejíž součástí jeho strana Vzhůru Itálie je, vytvořila vládní koalici parlamentní většiny s Hnutím pěti hvězd. Vzhůru Itálie by měla tlumit populismus a euroskeptismus.

Tento názor podle novin Berlusconi prezentoval lídrovi strany Ligy Severu Matteu Salvinimu během úterního jednání, která v rámci zmíněné středopravicové koalice získala nejvíc hlasů a tím i je vůdčí silou této středopravicové koalice. La Republicca citovala Berlusconiho, že během jednání uvedl, že nemá vůči Hnutí pěti hvězd překážky. Dalším článkem středopravicové koalice je ještě menší strana Bratři Itálie. Ve volbách 4. března Liga Severu získala 17 % hlasů a Berlusconiho Vzhůru Itálie 14 %. Volby vytvořily parlament, v kterém sice dominuje středopravicová koalice, jež ve volbách volilo 37 % voličů, nejsilnější samostatnou stranou nicméně jednoznačně bylo Hnutí pěti hvězd se ziskem 32 % hlasů.

Trhy nejobávanější politické vyústění by byla vládní koalice populistických a euroskeptických Hnutí pěti hvězd a Ligou Severu, bez Vzhůru Itálie, které ztělesňuje mírnější proevropskou sílu. Hnutí pěti hvězd a Liga Severu jsou společně schopny zajistit parlamentní většinu. Jejich volební programy mají některé společné prvky. Obě strany prosazují snížení daní, větší státní výdaje a odmítání pravidel rozpočtu EU. Liší se v otázce eura, zatímco Liga Severu trvale požaduje co nejdřívější vystoupení Itálie z eurozóny, Hnutí pěti hvězd říká, že už je pozdě.

Prezident Itálie zahájí konzultace s lídry stran začátkem dubna.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web