Akcie

Itálie: Povolební vývoj směřuje k vládě radikálních stran

Pátek 16. březen 2018 18:35

Itálie 4. března zvolila nový parlament, kde převahu budou mít populistické a euroskeptické strany, Liga severu a Hnutí pěti hvězd. Zemí vážně hrozí koalice programově blízkých radikálních politických stran s nepříznivým dopadem na EU.

Itálie 4. března zvolila nový parlament, kde převahu budou mít populistické a euroskeptické strany, Liga severu a Hnutí pěti hvězd, podoba nové koalice je zatím značně nějasná s velkou variabilitou Itálie při hledání vládních koalic.

Zatím je pouze zjevné, že dosud vládnoucí středolevicová Demokratická strana odchází do opozice. Ačkoliv šéf strany Forza Italia/Vzhůru Itálie a politický nestor nejen italské ale i světové politiky Silvio Berlusconi Demokratickou stranu k povolebním jednání, Demokratická strana krátce po volbách ohlásila odchod do opozice a rovněž představitelé jednoho z vítězů voleb, strany Liga Severu, naznačovali, že s Demokratickou stranou vládu sdílet nechtějí. 

Zemí vážně hrozí, že ji povede koalice programově blízkých radikálních politických seskupení. Obě strany již vůči sobě učinily několik vstřícných vyjádření. 

Bude-li taková koalice vládnout Itálii, lze předpokladát přitvrzení imigrační politiky EU s nebezpečím rozvolnění rozpočtové politiky. To by nemuselo mít v době hospodářské expanze fatální následky, může to ale dlouhodobě komplikovat fiskální stabilitu eurobloku.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web