Akcie

Jádrová inflace ČR má zůstat slabá

Čtvrtek 8. listopad 2018 19:04

Inflace se v současně době pohybuje mírně nad cílem ČNB, kdy osciluje na úrovni 2,3 %. Centrální banka zároveň pokračuje ve zvyšování úrokových sazeb, a to kvůli inflačním tlakům v různých podobách. To vše hýbe českou ekonomikou tento týden.

Inflace stále nad cílem ČNB (9.11.)

Inflace v říjnu nečekaně oslabila, avšak současná hodnota 2,3 % zůstává nad cílem ČNB. V posledních měsících hraje hrají prim především ceny ropy a potravin. Bez nich však inflace zůstává slabá, snad až na silnější růst cen stravovacích a ubytovacích služeb. Jádrová inflace pokračuje ve slabší výkonnosti. 

Zápis ze zasedání úrokových sazeb 2.11. (9.11.)

ČNB na zasedání zvýšila hlavní úrokovou sazbu o 1/4 procentního bodu jak čekal trh na 1,75 %. ČNB potvrdila trend pokračování růstu hlavní úrokové sazby.

Inflace by na horizontu měnové politiky, tj. přibližně v ročním výhledu, měla odpovídat cíli ČNB 2 %. Podle banky inflační tlaky trvají. Rizika inflační prognózy jsou dle ČNB mírně proinflační. Vůči předchozí prognóze jsou inflační rizika dle banky poněkud vyšší kvůli nečekaně slabší koruně. Tu ČNB čeká do konce roku ještě oslabenou, pak předpokládá její sílení. Celkově se očekávaná trajektorie růstu úrokových sazeb zvýšila.

Centrální banka pokračuje ve zvyšování úrokových sazeb hlavně kvůli růstu inflačních tlaků v podobě silného a z pohledu nabídky volné pracovní síly i vyčerpaného trhu práce, růstu mezd a slabší koruny. Dalším důvodem je riziko finanční stability. Nulové úrokové sazby vedou k silnějšímu růstu úvěrů a tím i k přehřívání trhu nemovitostí.

Očekávaný dopad událostí na korunu: Slabší jádrová inflace je pro korunu nepříznivá. Naopak zvyšování úrokových sazeb ČNB je pro korunu příznivé.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web