Akcie

Jádrová inflace eurozóny stále slabá (týdenní výhled událostí eurozóny)

Úterý 30. říjen 2018 18:13

Index CPI eurozóny za říjen bude hlavní makroekonomickou informací týdne. Inflace se má drobně zvýšit. Celkově se pohybuje kolem 2,0 %, tedy nastaveného cíle ECB. Jádrová inflace (bez cen potravin a energií) zůstává slabá.

Index CPI eurozóny (31.10.): Meziroční inflace se má dle trhu zvýšit na 2,2 %, ze zářijových 2,1 %. Meziroční jádrová inflace má posílit na 1,1 %.

Celková inflace má kolísat kolem 2 %, což je její dlouhodobé maximum. Bez cen potravin a energií ovšem cenový růst zůstane kolem 1 %. Tak praví odhad trhu. Celková inflace je sice v souladu s cílem ECB těsně pod 2 %. Bohužel je posílena hlavně celoročním silným růstem cen ropy resp. energií. Bez tohoto efektu, tedy na bázi podkladové inflace, kterou ECB pozorně sleduje (vzhledem k tomu, že monetární politika ECB na volatilní položky cen potravin, alkoholu, tabáku a energií nemá takový vliv) je inflace slabá. Je dlouhodobě přikována kolem hladiny 1%.

Slabá jádrová inflace odkládá změnu úrokových sazeb

ECB redukuje silný objem programu kvantitativního uvolňování (kupování tržních cenných papírů). Jenže slabá podkladová jádrová inflace je hlavním důvodem váhavosti a odkladu případného zvýšení hlavní úrokové sazby. ECB věří, že se i tento klíčový inflační ukazatel zvýší na základě silnějších inflačních tlaků. ECB předpokládá, že se inflační jádro bude v příštích kvartálech a letech mírně zvyšovat směrem k nastavenému cíli, tedy těsně pod 2,0 %. Děje se tak kvůli robustnějšímu růstu ekonomiky, vyčerpávání produkčních i pracovních kapacit a tím i růstu výnosů a zvyšování nízkého růstu mezd. Chce totiž zvyšovat hlavní úrokovou sazbu patrně kvůli rizikům stability finančních trhů nulových úrokových sazeb.

Ekonomické oživení se sice příznivě promítá do silnějšího růstu trhu práce. Mzdy ale rostou trvale nízko. Proto nemůže výrazněji růst poptávka ani cenové tlaky. Chronicky nízká jádrová inflace je globální problém, celosvětově zůstává velkou neznámou. Jsou jím věnovány čelní vědecké práce, včetně těch od centrálních bank. Trvalejší slabost inflace může souviset stále se značnými rezervami ekonomiky a trhu práce akumulované z doby finanční krize, a před ní přes jejich větší současné využívání v důsledku silnějšího ekonomického růstu, konkurencí globalizace, strukturálními faktory (rychle klesající ceny technologií, např. počítačů a telefonních služeb apod. Proto i růst mezd, hlavní motor vzestupu jádrové resp. podkladové inflace, zůstane delší čas slabý. Možná se rozvolnila i citlivost vazeb kapacit ekonomiky - mzdy - inflace.

Celkově slabá podkladová jádrová inflace je nepříznivá pro euro a akcie a je dobrá pro dluhopisy.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web