Akcie

Jak Čína, USA a EU oslabily čtvrteční akciový trh

Pátek 8. únor 2019 16:30

Americké akcie ve čtvrtek oslabily. Důvodem byl další náznak Donalda Trumpa, že obchodní dohoda s Čínou se opět odsouvá. Nepříznivá zpráva přišla také od Evropské komise, která snížila předpověď růstu HDP eurozóny.

Prezident USA Donald Trump řekl, že se neplánuje před vypršením terminu (1.března) dosažení obchodní dohody obou zemí, který si obě země předběžnou obchodní dohodou z počátku prosince 2018 dohodly, setkat s prezidentem Číny Si Ťin-pchingem.

Akcie se dostaly pod tlak zprávou Evropské komise. Ta snížila svoje předpovědi růstu HDP eurozóny pro roky 2019 a 2020. Důvodem redukce výhledu je očekávaný pokles růstu největších hospodářství eurobloku. Jev je patrný především v předstihových ukazatelích eurozóny, ale i v celkových agregátních měsíčních i kvartálních datech. Hlavními důvody leží hlavně v obchodní válkách a rovněž geopolitických rizikách, a to zejména plánovaného vystoupení Velké Británie z EU. Zmíněné události rovněž stále udržují pro ekonomický růst škodlivou nejistotu. Ta omezuje výdaje a investice domácností a firem a tím i růst ekonomiky.

Ztráty akciový trh zčásti opravil ke konci standardní obchodní seance. Hlavní akciový index USA S&P 500 zasáhl klíčovou technickou podporu 2 700, která zčásti vyvolala technickou analýzou motivované nákupy akcií ze strany některých investorů.

Navrch měly defenzivní sektory

Přesto knoflík Riziko - Bezpečí byl ve čtvrtek přepnut do polohy aktiv jistoty. Z hlavních akciových sektorů indexu S&P 500 totiž jen defenzivní sektory veřejných služeb a nemovitostí byly v zisku. Defenzivní sektory jsou necyklické a vedle štědrých dividend svých akciových titulů se spíše vyznačují střídmějším a o to stabilnějším růstem cen. V časech obav a nebezpečí ekonomiky pak právě tyto sektory vykazují lepší výkonnost než ty cyklické a ofenzivní, které jsou úzce propojené s vývojem ekonomiky.

Nejtěžší procentuální ztráty čtvrtka ze všech hlavních sektorů indexu S&P 500 vykázal index sektoru energií. Jeho pokles 2,1 % vyvolalo oslabení cen ropy z obav poklesu poptávky po ropě kvůli tlakům nebezpečí nejistot obav mezinárodního obchodu v podobě protekcionismu včetně obchodních a celních válek. Ty stlačují růst ekonomiky a poptávku po ropě.

Index PHLX Semiconductor Sector (SOX) akciové burzy Philadelphia, který je hlavním ukazatelem a indexem polovodičů, ve čtvrtek ztratil 2,2 %. Právě producenti polovodičů vykazují velkou část svých tržeb od zákazníků Číny.

Výsledková sezóna 4Q příznivá, trh se obává 1Q

Více než než polovina firem indexu S&P 500 již splnilo svou ohlašovací povinnost svých výsledků za čtvrté čtvrtletí. Překonat tržní očekávání se z nich dle IBES dat Refinitivu podařilo překonat kolem 71%. Na druhou stranu výhled růstu zisků za právě probíhající první čtvrtletí se snížil z 5,3 0% na začátku roku na mikroskopický růst 0,1 %. S probíhající firemní výsledkovou sezónou hlavně její výhledy zvyšují obavy a ukazují, že ani očekávaný růst tržeb během roku 2019 nebude tak robustní, jak investoři čekali. Souvisí to s naplňováním rizik světové ekonomiky v podobě obchodních válek a zvyšování hlavní úr. sazby Fedem.

Akcie Twitteru ve čtvrtek propadly o 9,8 %. Předpověď tržeb firmy sociálních médií za první čtvrtletí nedosáhla na tržní očekávání. Navíc celoroční provozní náklady společnosti mají podle korporace růst.

SunTrust Banks a BB&T vytvoří 6. největší banku USA

Akcie SunTrust Banks ve čtvrtek vyskočily o 10,2 %. Banka předtím souhlasila, že bude koupena bankou BB&T za 28 mld. USD. Akcie kupce posílily o 4,0 %. Spojením vznikne šestá největší banka USA. Jde o největší bankovní obchod od světové finanční krize v letech 2007 - 2009.

Ve čtvrtek akciový index širšího trhu S&P 500 oslabil 0,9 % na 2 706 bodů, hlavní akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average klesl 0,9 % na 25 170 bodů a akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite ztratil 1,2 % na 7 288 bodů.

Své majitele v čtvrtek na burzách USA změnilo kolem 7,82 mld. akcií. V posledních 20 obchodních dnech se v denním průměru plné obchodní seance zobchodovalo 7,49 mld. akcií.

Data obchodních objemů v posledních týdnech byly zvýšené vzhledem k říjnovým a prosincovým propadům akciových cen a s tím spojeným růstem volatility. Během podzimní kulminace burzovní aktivity 11. října se s výprodejní akciovou vlnou obchodovalo 11,44 mld. akcií. Nadprůměrná obchodní aktivita, volatilita a poklesy akciového trhu USA se přenesla i do listopadu a prosince. Růst akciového trhu a návrat důvěry nicméně v lednu volatilitu i obchodní objemy poněkud zredukovaly.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web