Akcie

Jak změní Kongresové volby zahraniční politiku USA?

Středa 7. listopad 2018 22:34

Demokratická strana získá většinu v dolní komoře Kongresu, Sněmovně reprezentatů. Naopak Republikánská strana nejenže uhájila těsnou většinu v horní komoře parlamentu, Senátu. Republikánům se v Senátu podařilo kontrolu upevnit.

Jedním z klíčových důsledků listopadových voleb půlících prezidentské funkční období Donalda Trumpa bude dopad na zahraniční politiku a rovněž mezinárodní obchodní politiku v posledních kvartálech zatíženou růstem protekcionismu v podobě obchodních válek nejčastěji praktikovaných zaváděním obchodních cel.

Eliot Engel, poslanec Demokratické strany v dolní komoře Kongresu, Sněmovně reprezentantů má vést vlivný sněmovní Výbor zahraničních věcí. Klíčové igredience zahraniční (obchodní) politiky se patrně nezmění. Engel řekl, že Sněmovna nemůže příliš měnit stávají politiku USA, která je mezinárodně kritizovaná nejvíce. Jde o politiku vůči Číně a Íránu. Z předvolebních průzkumů lze očekávat, že Sněmovna od Bílého domu bude vyžadovat zpřísnění jednání s Ruskem, Saůdskou Arábií a Severní Koreou. Podle Engela Sněmovna může poskytnout autorizaci vojenského zásahu v Iráku a v Sýrii.

Čína

Kritika Číny z USA je vedena politiky bez ohledu na politickou stranu. Politika obchodních válek je ale pro politiky USA kontroverzní bez ohledu na politickou příslušnost. Někteří se bouří proti narušení principů volného obchodu, jiní chtějí protekcionismem pomoci ohroženým odvětvím ekonomiky USA. Současně USA si jsou podle Engela vědomi důležitosti Číny např. vůči jednání s KLDR. Demokraté podporují restriktivní opatření vůči firmám ZTE a Huawei Technologies kvůli obavám narušení kyberbezpečnosti.

Írán

Demokratická strana byla rozčilena odstoupením USA od jaderné dohody Íránu v květnu. Demokraté se podle Engela budou domáhat nápravy vztahů se spojenci vůči Íránu. Chtějí s nimi více spolupracovat. Zbylými signatáři dohody s Íránem jsou další stálí členové Rady bezpečnosti Organizace spojených národů UK, Francie, Rusko a Čína a dále Německo a Evropská unie. Bez kontroly nad Bílým domem ale Kongres nemůže do této politiky příliš zasahovat. Navíc demokraté nechtějí příliš vystupovat jako přátelé Íránu vzhledem k vyostřeným vztahům Íránu a Izraele. Vztahy s Izraelem jsou pro demokraty i republikány klíčové.

Rusko

V případě Ruska si demokraté stěžují od posledních prezidentských voleb na vměšování Ruska do těchto voleb a obecně do politiky USA. S tímto cílem již vznikla komise Roberta Mullera. Demokraté podle Engela ale chtějí tak chtějí iniciovat další vyšetřování možných ekonomických vztahů a konflikt zájmů Trumpa a Ruska. Všemu nahrál i zvláštní summit Trump - Putin v Helsinkách. Po něm se Kongres marně dovolával odtajnění detailů jednání. Demokraté Kongres poženou za ztrestání Ruska tvrdšími a rozsáhlejšími sankcemi za vměšování do voleb USA, agresi na Ukrajině a zapojení v občanském válce v Sýrii.

KLDR

Vůči KLDR demokraté podle Engela nečekají větší progres ze strany komunistického státu. Demokraté se obávají, jestli za cenu dosáhnout viditelné dohody Trump nenabízí KLDR příliš mnoho. Současně ale Demokratická strana nechce kontakty USA a KLDR vedené s cílem snížit riziko nukleární války zcela zadusit. Podle Engela dialog obou zemí je dobrý a podobně jako s Ruskem chtějí nahlédnout pod pokličku jednání administrativy s KLDR.

Saúdská Arábie

Engel v souladu s Trumpem přiznal důležitost dobrých vztahů se Saúdskou Arábií zejména kvůli vztahu vůči Íránu, řekl ale, že USA žádají od největší arabské země víc. Měl tím na mysli zejména vysvětlení a nápravu po vraždě saůdskoarabského novináře Džamála Chášakdžího, ale taky problematickou válku v Jemenu, kterou Saúdská Arábie vede a s porušováním lidských práv. Ten byl zabit na saúdskoarabském konzulátu v Istanbulu. Novinář často kritizoval vládu královské rodiny Saúdské Arábie. USA mohou redukovat vojenskou podporu svého blízkovýchodnímu spojenci stejně jako schválení obchodu atomové energetiky obou zemí.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web