Akcie

Japonsko: Guvernér BoJ Kuroda tlumí očekání útlumu ultraexpanzivní monetární politiky již příští rok

Úterý 6. březen 2018 16:40

Guvernér japonské centrální banky Haruhiko Kuroda v dnešním vystoupení v japonském parlamentu uvedl, že ukončení silné monetární expanze bude velmi pomalý proces.

Guvernér japonské centrální banky Haruhiko Kuroda v dnešním vystoupení v japonském parlamentu uvedl, že ukončení silné monetární expanze bude velmi pomalý proces. Komentáře mají podle analytiků patrně za cíl tlumit očekávání trhu, že by k redukci mohlo dojít již příští rok. Tato očekávání Kuroda zažehl minulý týden v jiném parlamentním vystoupení, když uvedl, že BoJ může zvažovat omezení monetární expanze, pokud se naplní inflační cíl ve fiskálním roce 2019 (do března 2020). Trhy si komentáře vysvětlily jako signál blížící se změny dlouhodobě nastavené monetární politiky, což vedlo k poklesu cen dluhopisů a růstu jenu vůči americkému dolaru na maxima od listopadu 2016.

Podle Kurody Bank of Japan musí dávat pozor, aby nevyvolala otřesy finančních trhů včetně prudkého růstu dlouhodobých úrokových sazeb a tím nepoškodila ek. růst a inflaci. Podkladové inflační tlaky jsou podle Kurody mírné, inflace dosahuje pouze 0,9 % hluboce pod cílem BoJ 2,0 %. Bankovní rada instituce očekává, že cíl bude do března 2020 dosažen, což však řada ekonomů zpochybňuje jako příliš ambiciózní očekávání v konfrontaci s realitou pouze velmi pomalého vybředávání z ekonomicky škodlivé deflace (poklesu cen). Taky proto Kurodovo dnešní vystoupení tlumí dopad z proslovu z minulého týdne. BoJ potřebuje i časový manévrovací prostor pro nejoptimálnější nastavení monetární politiky.

Japonský jen dnes vůči americkému dolaru kolísá v pásmu 106,0 - 106,3.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web