Akcie

Japonsko: Guvernéra BoJ Kurodu čeká hlasování parlamentu o jeho potvrzení ve funkci

Úterý 6. březen 2018 16:41

Guvernér centrální banky Japonska Haruhiko Kuroda dnes se svým vystoupením stanul v konfirmačním slyšení před horní komorou japonského parlamentu. Zákonodárci mají rozhodnout, zda bankéř povede cedulovou banku i v dalším pětiletém období poté, co mu

Guvernér centrální banky Japonska Haruhiko Kuroda dnes se svým vystoupením stanul v konfirmačním slyšení před horní komorou japonského parlamentu. Zákonodárci mají rozhodnout, zda bankéř povede cedulovou banku i v dalším pětiletém období poté, co mu funkční období končí letos v dubnu a poté, co Kuroda získal nominaci vlády.

Vzhledem k tomu, že vládní koalice premiéra Šinzó Abeho drží parlamentní většinu v obou komorách zákonodárného shromáždění je téměř jisté, že Kuroda guvernérem zůstane.

Haruhiko Kuroda má rozsáhlé zkušenosti s hospodářskou, měnovou a monetární politikou z pozice ministerstva financí, kde zastával vysoké funkce. V letech 1999 - 2003 zastával funkci náměstka ministra financí pro mezinárodní záležitosti, což je mimo jiné klíčový post kurzové politiky Japonska, tolik nezbytné pro exportně zaměřenou japonskou ekonomiku. V té době BoJ realizovala rovněž měnové intervence s cílem oslabit jen a vystoupit z deflační spirály, chronický problém japonské ekonomiky. Kuroda je zastáncem silné monetární expanze, proto si na něj v souvislosti s vedením centrální banky vzpomněl premiér Abe, jenž preferuje expanzivní hospodářskou politiku. Abe Kurodu potřebuje i z toho důvodu, že program monetární expanze má mezinárodní přesah a Japonsko jej potřebuje svým obchodním partnerům diplomaticky obhajovat zvláště v souvislosti s kritikou ze zámoří, že stávající monetární politika je ve skutečnosti devalvační politika jenu. To je důležité z hlediska konkurence zahraničního obchodu. Mezinárodní společenství na platformě summitu G20 nakonec japonskou monetární politiku přes odpor některých rozvojových zemí schválilo s podmínkou redukce zadlužení Japonska. Taky proto Kuroda zmínil potřebu konzultací s jinými centrálními bankami před případnou v současnosti značně debatovanou změnou monetární politiky.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web