Akcie

JPMorgan Chase se ziskem a tržbami nad očekáváním (1Q)

Pátek 12. duben 2019 16:09

Největší banka Spojených států amerických měřítkem aktiv JPMorgan Chase reportovala v prvním čtvrtletí silnější zisk, než se čekalo. Snížila tak obavy, že zpomalující ekonomický růst by mohl ohrozit její výsledky.

Čistý zisk opět posunul rekordní záznam růstem na 9,18 mld. USD resp. 2,65 USD/akcii, z 8,71 mld. USD resp. 2,37 USD/akcii v předchozím čtvrtletí. Očištěný zisk dosáhl 2,585 USD/akcii, trh dle dat IBES Refinitivu čekal zisk 2,35 USD/akcii.

Celkové tržby v prvním kvartálu vzrrostly 4,7 % na 29,85 mld. USD, trh dle dat IBES Refinitivu čekal tržby 28,44 mld. USD.

Bankovní výsledky táhl spotřebitelský segment

Silná data banky podle svého ředitele Jamieho Dimona řídil solidní růst ekonomiky USA, mírná inflace a silný sentiment domácností a firem.

Akcie bank v posledních měsících zaostávaly za výkonností akciového trhu. Investoři zmiňovali obavy poklesu ekonomického růstu. Federální rezervní systém USA totiž pozastavil zvyšování úrokových sazeb a to včetně výhledu na tento rok. Docházelo tak k zploštění výnosové křivky, což limituje ziskové marže depozit a úvěrů bank. Rovněž oslabil trh domů USA. Vedoucí představitelé nicméně tyto obavy zlehčovali a poukazovali přitom na pokračující růst úvěrů.

Úvěry divize spotřebitelského bankovnictví JPMorgan Chase vzrostly meziročně 4 %.

Investiční výsledky oslabily

Výsledky ale ukázaly i jiné varovné signály. V sekci kapitálových trhů banky úpisy akcií oslabily 13 % a tržby obchodování dluhopisů spadly meziročně 8 %. Větší pokles tohoto parametru ale již vedoucí představitelé bank dříve signalizovali

Čistá úroková marže banky, klíčový ukazatel ziskovosti úvěrů se vůči předchozímu čtvrtému čtvrtletí zvýšila pomaleji než v předchozích dvou kvartálech 0,02 procentního bodu.

Akcie v pátek rostla 4,0 %.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web