Akcie

Kam ještě vystoupí cíl americké Federal Funds Rate?

Úterý 20. listopad 2018 15:43

Růst hlavní americké úrokové sazby posledních let má utlumit přehřívání trhu práce a omezit inflační nebezpečí. Poslední data však ukazují slabost světové ekonomiky. Změní se nějak cíl Fedu? Bude pokračovat trend jeho zvyšování? My prostor vidíme.

Růst úrokových sazeb se tento podzim významně podílel na korekci akciových trhů. Tím ovšem zdražuje cenu peněz a úvěrové náklady firem a jejich zisku. Současně tak dochází k útlumu růstu ekonomické aktivity a tlaku na pokles cen akcií. Poslední data HDP USA za třetí kvartál ukázala nečekanou slabost nejen světové ekonomiky, v podobě poptávky po zboží z USA, ale rovněž slabost trhu domů a překvapivě též firemních investic. Tato odvětví jsou na pohybu úrokových sazeb citlivá.

Vývoj sazby ovlivňuje světovou ekonomiku i finanční a komoditní trhy

Po světové finanční krizi centrální banka nastolila silnou monetární expanzi s cílem pomoci posílit ekonomický růst, trhy práce a inflaci. Redukcí cíle své hlavní úrokové sazby Federal Funds Rate k nule a masivními nákupy cenných papírů Fed napumpoval více peněz do ekonomiky. Jenže od té doby růst všech ukazatelů zesílily a centrální banka tak přestala vykupovat cenné papíry a naopak svoje aktiva začala snižovat. 

Rovněž se během tří let zvýšil cíl Federal Funds Rate na 2,00 - 2,25 %, aby tlumil inflační rizika plynoucí z vyčerpaných trhů práce a možného zvýšení růstu mezd. Monetární politika tak přestává být expanzivní. Normálová úroková sazba oddělující monetární expanzi od restrikce se podle ekonomů nachází v blízkosti 3 %. Její velikost je však značně abstraktní, a to i pro řadu renomovaných ekonomů a její výše se může měnit v čase i dle ekonomických podmínek.

Prosto pro zvýšení existuje

Sama centrální banka posledními komentáři nevykazuje jednoznačný názor na další vývoj nastaveného cíle. Někteří bankéři chtějí pokračovat v trendu postupného zvyšování, jak s ním Fed ve svých dlouhodobých projekcích počítá (např. prezident Fed New Yorku Williams). Jiní zase signalizují, že strop jejich zvyšování je již blízko (víceguvernér Fed Richard Clarida).

Domníváme se, že prostor pro zvyšování úrokových sazeb Fedem ještě existuje. Ekonomický růst přes zřetelné známky sektorové slabosti má stále značnou sílu a setrvačnost, které povedou k dalšímu napínání trhu práce ve stavu plné zaměstnanosti. To stále hrozí rychlejším růstem mezd a inflace. Věříme, že snahou centrální banky bude více oslabit ekonomický růst , aby došlo k přiměřenému ochlazení trhu práce. To potvrzují i projekce Fedu. 

Dle nich centrální banka považuje za přiměřené zvýšení Federal Funds Rate v prosinci o 0,25 %, v následujícím roce o 3x 0,25 % a v 2020 o 0,25 %. Celkově by tak během tří let mělo dojít ke zvýšení na 3,4 %, přičemž se dlouhodobě počítá s 3,0 %. Předpokládáme, že strop zvyšování bude dosažen ještě během příštího roku v úrovních 2,7 - 3,0 %.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web