Akcie

Kanada se připojila k NAFTA, ledy protekcionismu tají

Úterý 2. říjen 2018 15:06

USA a Kanadě se podařilo zachránit Severoamerickou dohodu volného obchodu NAFTA. Ta v novelizované podobě zůstává v trilaterálním formátu USA - Kanada - Mexiko.

Přijetí dohody pomohlo rozptýlit nejistotu obav rizik nebezpečí mezinárodného obchodu včetně protekcionistických jevů jako jsou obchodní války, cla apod. Kanada a Mexiko akceptovaly restriktivnější obchodní parametry nové Dohody USA - Mexiko - Kanada (USMCA). Ta ztíží globálním producentům automobilů levnou výrobu v Mexiku. Tím rovněž se snaží vytvořit více pracovních míst v USA.

Připojení Kanady k NAFTA resp. USMCA je dobrou zprávou obecně nejen pro NAFTA a Severní Ameriku. Jde o dobrý signál pro další jednání USA s jinými zeměmi, hlavně s Čínou. Dvě největší ekonomiky světa zatím na průlom zamrzlých obchodních vztahů teprve čekají.

Kruh se uzavřel, dohoda USA - Mexiko přinesla ovoce

Mexiku a USA se bilaterální obchodní dohodu podařilo uzavřít před několika týdny. Tím vzrostl tlak na Kanadu ustoupit tlaku USA. Jednání těchto dvou zemí bylo náročnější. Ještě minulý týden prezident USA Donald Trump příkře odmítl nabídku k jednání ze strany kanadského premiéra Justina Trudeaua.

Prezident USA Donald Trump během předvolební kampaně před svým zvolením prezidentem USA kritizoval NAFTA. Kritika se stala předzvěstí posílení globálního protekcionismu. Během tohoto roku USA zavedly vedle nových cel na dovoz zboží Číny či Evropy taky nová cla na dovoz kanadské oceli do USA. Podařilo se jim například rovněž ztížit dovoz kanadského dřeva do USA. Kanada oplácela. Podobně vzrostly dovozní překážky i mezi USA a Mexikem. I v tomto případě vývoj iniciovaly Spojené státy.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web