Akcie

Klesaly akcie producentů čipů a firem veřejných služeb

Středa 26. září 2018 14:45

Akcie firem veřejných služeb klesly před očekávaným zvýšením úrokové sazby o 0,25 procentního bodu. Snížení ratingů oslabilo akcie producentů čipů. Poklesy kompenzovaly růst akcií sektoru energie

Akcie sektoru diskreční spotřeby podpořil nečekaný vzestup spotřebitelského sentimentu. Akcie Nike po svých čtvrtletních výsledcích po zavření Wall Streetu slábly.  Sektory akcií veřejné služby a finance indexu S&P 500 včetně bankovních akcií citlivých na úrokové sazby oslabily.

Dnes ve 20.00 SEČ má totiž Fed, centrální banka USA, uzavřít své dvoudenní zasedání vynesením verdiktu monetární politiky a úrokových sazeb. Trh obecně čeká, že Federal Funds Rate, hlavní úroková sazba centrální banky bude navýšena o 0,25 procentního bodu.

Podle očekávání trhu má Fed rovněž potvrdit další postupné zvyšování Federal Funds Rate v budoucnu. Jenže ekonomice nečiní problém příliš velká inflace a i mezi bankéři výkonného grémia centrální banky se vede klíčová diskuse, do jaké výše Fed hlavní úrokovou sazbu povede. Určitý názorový proud dokonce naznačuje, že její strop již není daleko.

Akcie firem veřejných služeb jsou trhem poptávány v časech nízkých úrokových sazeb. Důvodem je jejich politika stabilních solidních dividendových plateb a výnosů, které jsou konkurencí bankovních depozit. Dobré dividendové výnosy jsou dlouhodobě provázeny stabilním mírným růstem cen akcií tohoto sektoru. Proto jsou investice do firem tohoto sektoru považovány za defenzivní. V současném prostředí růstu úrokových sazeb ale investoři kapitál více směřují do jistějších bankovních vkladových účtů. Akcie veřejných služeb pak ztrácí.

Hlavní úroková sazba je indikátorem podmínek finančního trhu včetně depozitních a úvěrových úrokových sazeb. Proto přímo ovlivňuje ziskové marže bank. Ty s růstem úrokových sazeb rostou a naopak s uvolněnou monetární politikou se úrokové rozpětí a tím i zisky bank snižují.

Producenti čipů s redukcí hodnocení klesaly

Index PHLX Semiconductor Sector (SOX) akciové burzy Philadelphia klesl 1,7 %. Tlak na index sektoru technologie indexu S&P 500 přišel po snížení hodnocení řady producentů čipů brokery Raymond James a KeyBanc. Akcie Intelu oslabily 2,1 % poté, co Raymond James snížila hodnotící známku její akcie.

Hlavnímu akciovému indexu technologických firem Nasdaq Composite v úterý nejvíc pomohl růst akcií Amazon.com 2,1 %.

Index sektoru energie Indexu S&P 500 posílil 0,6 %. Cena ropy Brent totiž vzrostla na 4-leté maximum. Důvodem růstu ceny ropy nastávající sancke USA na export íránské ropy. Dalším důvodem posilování ropy je neochota Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a Ruska zvýšit produkci.

Spotřebitelská důvěra USA v září nečekaně vzrostla. Dotáhla se tak blízko velmi silným a rekordním úrovním. Ty byly naposledy viděny v roce 2000. Data podtrhují sílu trhu práce a celkové ekonomiky USA. Silný spotřebitelský sentiment znamená větší sklon domácností kupovat. Taky proto v úterý posílil index sektoru diskreční spotřeby indexu S&P 500 0,6 %.

Data spotřebitelského sentimentu ukazují, že nejistoty obav rizik nebezpečí mezinárodního obchodu, obchodních válek a cel a rovněž politické šumy kolem prezidenta USA Donalda Trumpa a blížících se kongresových voleb nevyrovnaly zmíněné faktory příznivě ovlivňující morálku spotřebitelů.

Akcie CenturyLink srazil odchod finančního ředitele

S podporou solidního ekonomického, sektorového a firemního růstu a silných reducí korporátních daní index S&P 500 dosud v tomto roce posílil 9 %. Nicméně 5 indexů sektorů indexu S&P 500 jsou od začátku roku v minusu. Patří k nim sektor základního spotřebitelského zboží (jeho index oslabil 5,6 %). Naopak pořadí výkonnosti sektorových indexů indexu S&P 500 vévodí index sektoru technologií růstem 19 %. Dalších 5 sektorových indexů přináší od začátku roku svým investorům zisk.

V rozšířeném obchodování po skončení obchodní seance Wall Streetu akcie Nike klesla 2,9 % po oznámení kvartálních výsledků firmy.

V úterý index S&P 500 klesl 0,1 % na 2 916 bodů, index Dow Jones Industrial Average klesl 0,3 % na 26 492 bodů a index Nasdaq Composite vzrostl
0,2 % na 8 007 bodů.

Akcie CenturyLink propadly 8 %. Finanční ředitel firmy Sunit Patel totiž překvapivě z firmy odchází. Připojí se naopak k T - Mobile US. K jeho aktivitám bude patřit dohled integrace jeho nového zaměstnavatele se Sprintem. Akcie T-Mobile US včera posílily 0,8 % a akcie Sprintu přidaly 0,3 %.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web