Akcie

Konflikt USA/Západ - Sýrie/Rusko: Sýrie, Rusko, Írán a Čína údery spojenců odsuzují bez větších hrozeb

Pondělí 16. duben 2018 13:29

Sýrie účast na chemickém útoku popřela a vojenský útok spojenců označila za porušení mezinárodního práva. Útok spojenců odsuzují kromě Sýrie i její hlavní spojenci, Rusko, Írán a taky Čína.

Rusko prezidentem Putinem označilo útoky za akt agrese s tím, že Rusko pomáhá legitimní vládě v boji s terorismem. Putin rovněž v neděli varoval, že další útoky Západu na Sýrii způsobí chaos do mezinárodních vztahů s tím, jak USA připravují zvýšit tlak na Rusko novými hospodářskými sankcemi. Anatolij Antonov, ruský velvyslanec v USA koaliční útoky ostře odsoudil a varoval západní země před “důsledky.” Sergej Rudskoj, ruský plukovní generál v TV vystoupení uvedl, že Rusko může zvážit vyslaní protiraketové obrany S-300 nejen do Sýrii, ale taky do jiných zemí.

Čína ministerstvem zahraničí uvedla, že trvale jediným způsobem řešení syrské otázky je politické jednání a vyzvala pro plné, spravedlivé a objektivní vyšetření údajných útoků chemickými zbraněmi v Sýrii. Mluvčí ministerstva uvedla, že vojenská akce neschválená Radou bezpečnosti OSN porušuje principy a základní normy mezinárodního práva. Naopak USA, UK a Francie podpořilo NATO a EU, rezervovaně reagovala OSN s apelem na zdrženlivost všech států s cílem neeskalovat situaci a zhoršovat utrpení syrského lidu.

Írán ministerstvem zahraničí raketové útoky odsoudil s tím, že neexistuje důkaz odpovědnosti Sýrie za chemický útok. a kritizoval USA za útok bez posudku Organizace pro zákaz chemických zbraní. Duchovní a efektivně i hlavní vůdce země, rahbar, Sajjid Alí Chameneí označil vedoucí představitele USA, UK a Francie Trumpa, Mayovou a Macrona za zločince.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web