Akcie

Konflikt USA/Západ - Sýrie/Rusko: Trump má mandát k útoku na Sýrii, Rusko varuje před globální válkou

Pátek 13. duben 2018 20:13

Předseda Sněmovny reprezentantů Paul Ryan ve čtvrtek uvedl, že prezident USA Donald Trump má autorizaci použít vojenskou sílu na Sýrii. Velvyslanec Ruska při OSN varoval před válkou USA - Rusko.

Předseda Sněmovny reprezentantů Paul Ryan ve čtvrtek uvedl, že USA mají závazek vést mezinárodní odpověď na údajný chemický útok v Sýrii a prezident USA Donald Trump má autorizaci použít vojenskou sílu. Podle Ryana syrský prezident Bašár al-Asad a státy, které mu pomáhají, Írán a Rusko spáchali další masové zvěrstvo a měli by za to nést odpovědnost. Podle něj není nutné, aby Kongres USA dal Trumpovi novou autorizaci použít vojenskou sílu protože současná autorizace mu dává mandát k tomu, co potřebuje či může vykonat

Ruský velvyslanec v OSN apeloval na USA a jejich spojence, aby upustili od vojenské akce proti Sýrii kvůli údajnému útoku chemickými zbraněmi a řekl, že momentální prioritou je odvrácení nebezpečí války. Na otázku reportérů, zda měl na mysli válku USA a Ruska řekl, že Rusko nemůže bohužel vyloučit žádnou možnost kvůli vzkazům USA, které byly hodně agresivní. “Vědí, že tam jsme, přál bych si, aby komunikace byla vedena správnými kanály k odvrácení jakéhokoliv nebezpečného vývoje. Nebezpečí eskalace je vyšší s přesahem Sýrie, protože je tam naše vojsko. Situace je velmi nebezpečná. Doufáme, že nenastane bod, ze kterého nebude návratu.”

Rusko oznámilo, že zacíluje rakety USA a lodě a letadla, které je vypálí, pokud by útok na Sýrii ohrozil životy svých vlastních vojáků, kteří jsou tam lokalizovaní.

Mluvčí Kremlu ve čtvrtek potvrdil, že krizová tzv. dekonfliktní komunikační linka Ruska s USA, jejíž významem je vyhnout se náhodnému střetu o Sýrii resp. potencálním ruským obětem v případě útoku USA je v současnosti využívaná oběma stranami s růstem tlaků možného úderu USA na ruského klíčového spojence na Středním východě. Rusko slovy mluvčího zdůraznilo, že stále považuje za extrémně důležité vyhnout se jakýmkoliv krokům, které by mohly vést k většímu tlaku v Sýrii. Podle mluvčího Rusko věří, že by to mělo extrémně destruktivní dopad na celý řešení vývoje v Sýrii.

Do Sýrie míří vyšetřovatelé Organizace pro zákaz chemických zbraní, aby určili, zda byl v době události 7.4. použit jedovatý plyn.

Nebezpečí a s tím spojená nejistota konfliktu velmocí USA a Ruska začalo tento týden nepříznivě ovlivňovat akciové trhy.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web