Akcie

Kongres USA hlásí předběžnou dohodu (odvracející zavření vlády) bez zdi, co na to Trump?

Úterý 12. únor 2019 17:59

Vyjednavači Kongresu Spojených států amerických v pondělí dosáhly předběžné dohody financování zabezpeční hranice USA a Mexika. Ta by měla odvrátit další částečné uzavření vládních institucí.

Podle poradců Kongresu ale dohoda neobsahuje 5,7 mld. USD, které prezident USA Donald Trump důrazně žádá pro stavbu hraniční zdi. Zdaleka tak není jist, že prezident dohodu posvětí.

Pokud Trump dohodu neschválí, financování dojde některým ministerstvům včetně např. Ministerstvev vnitra či spravedlnosti. Suspendovány by pak musely být aktivity zveřejňování statistických ekonomických dat klíčových pro finanční trhy či finance na správu národních parků.

Termín dohody spolehlivě přitlačil protivníky ke smíru

Lídři Kongresu se pokoušeli překonat dosavadní spory prezidenta USA Donalda Trumpa a Demokratické strany o financování stavby bezpečnostní zdi na hranicích USA a Mexika v těchto dnech zvlášť intenzivně a dosáhnout dohody. Důvodem je přiblížení třítýdenního termín dohody stanoveného na 15. únor. Vyjednavače tlačil čas a obě strany se připravovaly na to, že dohoda kvůli procedurálním regulím schvalování příslušné legislativy musí vzniknout do pondělí.

Dohoda Kongresu o zabezpečení hranice s Mexikem je pokusem odvrátit obnovení uzavírky vládních úřadů USA. Ty byly zavřeny rekordně dlouho, 35 dnů, od druhé poloviny prosince do konce ledna lednu poté, co prezident spojil financování vlády s požadavkem přidělení finanční podpory od Kongresu. Plné otevření vlády zajistila až přechodná dohoda obou stran o třítýdenním příměří s dočasným obnovením financování veřejného sektoru a získáním času pro trvalý kompromis bezpečnostních opatření na jižní hranici Spojených států.

Podle nejmenovaného poradce Kongresu dohoda zahrnovala jen 1,37 mld. USD na postavení hraničního plotu. To je zhruba stejná částka, jakou prezident získal od Kongresu i minulý rok. Je to méně než 1/4 požadavku Trumpa. Podle poradce ani dolar z přidělených financí není určen na stavbu zdi. Podle jiných kongresových zdrojů rozpočet na hranici bude zahrnovat stavbu jen 90 km hraničních bariér používaných v posledních dvou letech prezidentského Trumpova mandátu. Tu Trump sliboval od začátku kampaně prezidentských voleb v roce 2016, které ovládl. Demokraté stavbu zdi odmítají jako nákladnou a neefektivní.

Dohoda porážkou Trumpa, schválí ji prezident?

Částečná uzavírka vládních institucí USA byla v historii této země rekordně dlouhá. Různými způsoby se nepříznivě promítla do fungování veřejného sektoru ale i třeba finančních a kapitálových trhů. Omezené fungování regulačních orgánů např. přibrzdilo primární emise akcií (IPO). Fungování statistického úřadu s řadou důležitých a užitečnách dat bylo měsíc pozastaveno. Zavření vládních úřadů si tak podle ekonomů vyžádá snížení růstu ekonomiky USA o několik desetin procentního bodu. Zdá se že se více promítně v datech HDP za první čtvrtletí než ve výsledcích čtvrtého čtvtrletí. Ty budou zveřejněny 28. února.

Většina obyvatelstva dle průzkumů viní z rekordní uzavírky vládních úřadů Trumpa. Většina Američanů nesouhlasí s využíváním uzavírky vládních institucí jako nástrojem vyjednávací strategie a považuje prezidenta za odpovědného za zavření vlády. Popularita Trumpa během uzavírky vlády významně klesla. Průzkum CBS News ukázal, že 71 % Američanů se domnívá, že hraniční zeď nestojí za uzavírku vládních úřadů. Jiný průzkum The Washington Post a ABC News zase ukázal, že 53 % Ameičanů viní ze vzniklé paralýzy veřejného sektoru Trumpa a republikány ve srovnání s 34 % názorů viny demokratů a 10 %, které odpovědnost přisuzuje oběma stranám sporu.

Pokud bude dohoda schválena ve stávající podobě, bude to znamenat velkou porážku prezidenta. Kromě zhoršení popularity z pohledu vedení země by chybějící zeď a základní nesplnění slibů Trumpa znamenalo významné pasivum v kampani prezidentských voleb 2020. Rovněž se by se tím zčásti podkopala jeho silná pozice v rámci domovské Republikánské strany. V neposlední řadě neschopnosti jeho strany vyjednat prezidentovi alespoň tvář zachovávající remízové řešení.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web