Akcie

Kongresové volby, Fed, PPI (týdenní výhled událostí USA)

Úterý 6. listopad 2018 19:54

Dnešní volby do Kongresu mají přinést republikánskou většinu v Senátu, Demokraté mají převzít kontrolu nad Sněmovnou reprezentantů. Fed hlavní úr.sazbu ve čtvrtek nezmění, může snížit výhled jejich růstu. Páteční říjnový PPI potvrdí stabilní inflaci.

Volby do Kongresu (dnes): Volby rozpůlí funkční prezidentské období USA Donalda Trumpa. Jejich logickým tématem bude i vysvědčení dvou let Trumpa v pozici prezidenta. Trumpovi vážně hrozí, že volby mohou ukončit republikánskou většinu v Kongresu. V ohrožení je zejména nadvláda konzervativců v dolní komoře Kongresu, ve Sněmovně reprezentantů. Trh rovněž započítal, že republikánům se podaří udržet převahu v horní komoře parlamentu, tedy v Senátu.

To by prezidentovi značně zkomplikovalo vládnutí a jeho další profiremí a prospotřebitelské politiky reforem daní a deregulace ekonomiky. Trumpova hospodářská fiskální a deregulační politika byla páteří růstu akciového trhu od jeho zvolení do funkce prezidenta v listopadu 2016. Rovněž vzhledem k jeho aférám by to ohrožovalo i jeho vlastní pozici v úřadu prezidenta. Posílení pozic Demokratické strany ale může ztlumit pro akciový trh i ekonomiku škodlivé vedení obchodních válek.

Na druhou stranu, oslabení kongresové podpory Trumpa už na akciovém trhu může být započítáno. Opozice demokratů i přes případné ovládnutí Sněmovny reprezentantů nebude tolik výkonná. Na některých otázkách, jako např. podpora infrastruktury se názor demokratů přibližuje republikánské strategii.

Rozhodnutí Fed monetární politiky/úr. sazeb (8.11.): Centrální banka se sejde netradičně až ve středu a rozhodnutí spolu s komentářem vydá den poté. Trh zvýšení hlavní úr. sazby nečeká. Ta by měla přijít v prosinci a příští rok. Ekonomice se daří nadále robustně růst díky silnému zvyšování spotřeby domácností.

Ekonomika dále solidně roste a trh práce na pokraji plné zaměstnanosti pokračuje v robustní expanzi. Inflace včetně své jádrové složky bez potravin a energií se stabilizuje blízko cílové hladiny Fed 2 %. Hlavně ukazatele trhu práce, jeho možného přehřívání včetně reálné možnosti zesílení růstu mezd (to však ještě nebylo potvrzeno) a inflačních tlaků vedou centrální banku k pokračování zvyšování Federal Funds Rate. Podle posledních projekcí Fed očekává, že Federal Funds Rate bude letos ještě zvýšena o 0,25 procentního bodu, příští rok o 0,7 procentního bodu (pravděpodobně 3x0,25 procentního bodu) a v roce 2020 o 0,25 procentního bodu.

Pokračování robustního růstu ekonomické aktivity a vyčerpaného trhu práce mohou inflační rizika v podobě silnějšího růstu mezd zvýšit nebo je naplnit. To by vyžadovalo silnější zvyšování Federal Funds Rate. Vyšší úrokové sazby pak vedou k ochlazení růstu ekonomiky v podobě poklesu ziskovosti a disponibilních příjmů ekonomických subjektů, domácností a firem.

Centrální banku ale mohlo zaskočit nečekaně velké oslabení dalších pilířů ekonomiky, tedy investic, rezidenčního trhu i růstu světové ekonomiky. Proto komentáře Fed může vydat komentáře tlumící výhled zvyšování úr. sazeb.

Index PPI (10 2018, 9.11.): Inflace byla v minulých letech nepřirozeně nízko. V posledních kvartálech ale pozvolně rostla na nadprůměrnou úroveň na průmyslové i spotřebitelské úrovni. Zdá se, že inflační tlak v posledních měsících poněkud ustává. Meziroční spotřebitelská inflace je nad inflačním cílem Fed 2,0 % a pohybuje se v pásmu 2,0 - 3,0 %, včetně svého segmentu bez cen potravin a energií. Hlavním motorem růstu spotřebitelských cen byla v posledních kvartálech ropa/energie. Ukazatele spotřebitelské inflace jsou o něco nižší než data produkční inflace. Inflace není nebezpečná.

Dopad událostí na trhy: Demokratická Sněmovna reprezentantů a republikánský Senát, projekce předvolebních průzkumům, by mohly oslabit akciový trh. Trh by nelibě nesl oslabení prorůstové politické síly Trumpa i oslabení jeho pozice. Jiné příznivé efekty oslabení jeho moci v podobě zmírnění tlaku mezinárodního obchodu by pokles akcií mohl ztlumit. Výsledky zřejmě nebudou příznivé pro dolar, ale měly by být lepší pro dluhopisy a zlato. Rétorika Fedu a její změkčení by akciovému trhu mohla pomoci stejně jako dluhopisům a zlatu, uškodila by dolaru. Cenová data jsou pro akcie příznivé stejně jako pro dolar, dluhopisy a zlato.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web