Akcie

Kryptoměny: Facebook chce spustit kryptoměnu Libru již v lednu v ještě více omezenějším formátu (Financial Times)

Pátek 27. listopad 2020 19:38

Kryptoměna Libra giganta sociálních sítí Facebooku se připravuje na spuštění již v lednu, napsaly v pátek 27.11. Financial Times s citací 3 nejmenovaných lidí zapojených do projektu. Libra Association, v Ženevě sídlící Facebookem vytvořená organizace, která Libru spustí a bude řídit plánuje spustit jen jednu digitální měnu krytou poměrem 1-1 dolarem, sděluje dále britský list s odvoláním na jednoho z uvedených zdrojů.

Podle Financial Times zkrácený plán projektu Libry sice může uspokojit přísné regulátory ovšem na úkor budoucích uživatelů Libry, kteří budou chtít měny konvertovat s úderem dodatečných nákladů, což podkope ambici projektu umožnit větší finanční zapojení. 

Projekt Libry Facebook představil v roce 2019 a v dubnu 2020 jej aktualizoval ve zkrácenější podobě poté, co regulátoři a centrální banky světa uváděly znepokojení, že by kryptoměna mohla rozvrátit finanční stabilitu a narušit moc autorit nad penězi. Původně chtěla Libra Association vytvořit jednu syntetickou měnu krytou košem měn. S rozpaky regulátorů v dubnu organizace přišla s plánem vydat digitální verze několika měn a “digitální kompozit” všech svých měn.

Libra Association usiluje o schválení regulátora trhů Švýcarska k emisi série stablecoinů, tedy kryptoměn krytých podkladovými aktivy resp. jednotlivými tradičními měnami stejně jako žetonů založených stablecoinech vázaných k měnám. Nyní však dle nového plánu organizace jiné měny kryté tradičními měnami stejně jako kompozity budou představeny později, dodává Financial Times.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web