Akcie

Květnový Index ZEW a HDP Německa (1Q) mají posílit (výhled událostí týdne eurozóny)

Úterý 14. květen 2019 10:12

Indexy ZEW sentimentu ekonomických očekávání a současné situace Německa a eurozóny (5 2019, 14.5. 11.00 SEČ) a hrubý domácí produkt Německa (1Q 2019, 15.5.) jsou hlavní makroekonomická data týdne eurozóny. Index ZEW i HDP Německa mají drobně vzrůst.

Indexy ZEW sentimentu ekonomických očekávání a současné situace Německa a eurozóny (5 2019, 14.5. 11.00 SEČ): Index ZEW očekávání i současné situace Německa mají dle trhu v květnu vůči dubnu drobně posílit. Důvodem mohou být první data HDP eurozóny, která naznačila stabilizaci a obrat dosavadního trendu slábnutí růstu ekonomiky. Na druhou stranu v první polovině května opět eskalovaly nejistoty obav nebezpečí mezinárodního obchodu včetně protekcionismu v podobě obchodních a celních válek dvou největších ekonomik světa, Spojených států amerických a Čínské lidové republiky. Ekonomická očekávání tak mohou v květnu vůči dubnu spíše oslabit

HDP Německa (1Q 2019, 15.5.): Největší ekonomika Evropské unie prošla svým nejnižším bodem zřejmě již ve druhém pololetí 2018, kdy se trendově dostla mírně pod hranu stagnace. V prvním čtvrtletí by růst HDP měl posílit a potvrdit obrat tak jako v případě růstu HDP celé eurozóny. Přitom v Německu v prvních měsících roku dále propadla aktivita průmyslu do významné recese. Současně ale v dvourychlostním hospodářství díky silnému trhu práce posiluje domácí poptávka a dominantní odvětví ekonomiky služby nadále hlásí solidní růst. Služby mají v ekonomice dominantní zastoupení a proto i jejich výkonnost může být klíčovým faktorem trendu výkonnosti celé ekonomiky. Hlavně proto trh čeká posílení růstu ekonomiky.

Očekávaný dopad událostí na trhy: Posílení indexů ZEW sentimentu ekonomických očekávání a současné situace Německa a eurozóny a růstu HDP Německa jsou dobré zprávy pro akcie a euro a nepříznivé zprávy pro dluhopisy. Na druhou stranu indexy ZEW sentimentu ekonomických očekávání a současné situace Německa a eurozóny a růst HDP Německa by i přes posílení byly slabé a navíc jejich případná posílení obestírají značná rizika.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web