Akcie

Makroekonomická data Německo: Index Ifo v květnu klesl značně víc, než se čekalo

Pátek 24. květen 2019 18:06

V Německu v květnu Index Ifo klesl na 97,9 z 99,2 v dubnu, trh čekal pokles na 99,1. Pokles byl dán pádem indexu současné situace na 100,6 ze 103,4 v dubnu, trh čekal růst na 103,5. Index očekávání zůstal na dubnových 95,3, trh čekal pokles na 95,0.

Německo: Index Ifo firemního klimatu (5 2019)

Skutečnost: 97,9
Očekávání:  99,1
Předchozí:   99,2

Německo: Index současné situace (5 2019)

Skutečnost: 100,6
Očekávání:  103,5
Předchozí:   103,4 (revize z 103,3)

Německo: Index očekávání (5 2019)

Skutečnost: 95,3
Očekávání:  95,0
Předchozí:   95,3 (revize z 95,2)

Rozbor: V květnu index souhrného firemního klimatu nečekaně oslabil. Důvodem je nečekaný a silný pokles podindexu současné situace. Hodnocení očekávání stagnovalo.

Celkový sentiment se začíná sklápět pod úroveň svého dlouhodobého průměru. Dlouhodobě velmi slabá očekávání přestává vyvažovat robustní hodnocení současnosti. To již oslabilo na svůj dlouhodobý průměr.

V minulých dvou letech byl celkový sentiment ještě nadprůměrný hlavně díky silnému hodnocení současné situace.

Slabý sentiment se díky zlepšení očekávání přestal zhoršovat v průmyslu. Celkově, kromě velmi slabých očekávání do slabosti propadl i celkový sentiment průmyslu. Hodnocení současné situace průmyslu totiž kleslo na úroveň svého dlouhodobého průměru. V letech 2017 a 2018 bylo ještě hodnocení celkového sentimentu a současné situace nadprůměrné.

V sektoru služeb oslabilo hodnocení současné situace na minimum od dubna 2013. Stejně v obchodu je vedle slabých očekávání hodnocení současné situace a celkového sentimentu je dlouhodobě normálové. Ve stavebnictví silný sentiment udržuje velmi silné hodnocení současné situace.

Hodnocení: Data jsou slabší než se čekalo. Předstihová data ekonomického sentimentu a aktivity vykazují poslední dobou smíšená data, většinou však stabilizaci slabosti. Květnový index Ifo ale ukazuje prohloubení slabosti současné situace a tím i celkového sentimentu.

Zatímco ale podle Ifa současná situace je v Německu normálová, dle ZEWu je slabá. Dle Ifa je situace podobná v průmyslu, službách i obchodě. Index PMI ekonomické aktivity Německa vykazuje, že zatímco růst aktivity služeb zůstává solidní, aktivita průmyslu se propadla do značná recese.

Důvody oslabení růstu ekonomiky Německa i eurozóny zůstávají nevyjasněný a odkládaný odchod Spojeného království Velké Británie a Severního Irska z Evropské unie, nejistoty obav nebezpečí mezinárodního obchodu v podobě protekcionismu včetně obchodních a celních válek a s tím spojený pokles růstu globální ekonomiky.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web