Akcie

Makroekonomické a finanční události USA: Powell naznačil, že se ekonomika blíží ke stavu útlumu monetární politiky

Středa 21. červenec 2021 23:00

Guvernér centrální banky Spojených států amerických, Federálního rezervního systému Jerome Powell řekl, že se ekonomika blíží ke stavu útlumu monetární politiky. Uvedl, že by inflace měla polevit a oživení trhu práce by mělo zesílit. Celkově guvernér komentáři nepřekvapil. Komentáře Powella vyznívají optimisticky. Komentáře jsou v souladu s očekáváním, že Fed začne utlumovat ultraexpanzivní monetární politiku redukcí kvantitativního uvolňování ve druhém pololetí 2021. Časování případného zvýšení úrokových sazeb je zahaleno větší nejistotou, momentálně jej Fed vidí jako optimální v roce 2023.

Vystoupení guvernéra centrální banky Spojených států amerických, Federálního rezervního systému Jerome Powella pololetní zprávy monetární politiky Kongresu ve Výboru finančních služeb dolní komory Kongresu USA Sněmovny reprezentantů a ve Výboru bankovnictví, bydlení a měst horní komory Kongresu USA Senátu

Rozbor, důležité komentáře
: Fed čeká, že se ekonomika blíží ke stavu podstatného pokroku k cílům Fedu (tj. k útlumu monetární politiky). Inflace by měla polevit. Investice rostou solidně. Růst zaměstnanosti by měl být v příštích měsících silný s pokračováním zlepšování podmínek veřjeného zdraví a s tím jak jiné faktory plynoucí z pandemie, které oživení trhu práce omezují se budou snižovat. 

Hodnocení, dopad na výhled monetární politiky
: Celkově guvernér komentáři nepřekvapil. Komentáře Powella vyznívají optimisticky: inflace se má snížit k rovnovážné úrovni, zaměstnanost se má zvýšit a ekonomika se blíží stavu snížení monetární podpory. Komentáře jsou v souladu s očekáváním, že Fed začne utlumovat ultraexpanzivní monetární politiku redukcí kvantitativního uvolňování ve druhém pololetí 2021. Časování případného zvýšení úrokových sazeb je zahaleno větší nejistotou, momentálně jej Fed vidí jako optimální v roce 2023.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web