Akcie

Makroekonomické události Česká republika: ČNB snížila hlavní úrokovou sazbu o 75 bps, trh čekal její snížení o 50 bps

Čtvrtek 7. květen 2020 21:21

Česká národní banka snížila svoji hlavní úrokovou sazbu, 2týdenní repo sazbu, o 0,75 procentního bodu na 0,25 %. Lombardní úroková sazba byla snížena na 1,00 % z 2,00 % a diskontní úroková sazba zůstala nezměněna 0,05 %. Pro rozhodnutí snížit 2týdenní repo sazbu 75 bps zvedlo ruku 5 členů bankovní rady, 2 preferovali zvýšení o 50 bps. Banka ve výhledu naznačila jen slabé ekonomické oživení, návrat inflace na svůj cíl 2 % z aktuálních hodnot lehce nad 3 %, tedy nad svým tolerančním intervalem. ČNB rovněž čeká pokračování nízkých úrokových sazeb, růst nezaměstnanosti a mírnější růst mezd a další oslabení koruny. ČNB rovněž slíbila krátkodobé úvěry pro nefinanční firmy.

Rozhodnutí ČNB úr. sazby (2týdenní repo sazba)

Skutečnost
:  0,25 %
Očekávání
:    0,50 %
Předchozí
:     1,00 %

Rozbor, důležité komentáře
: Lombardní úroková sazba byla snížena na 1,00 % z 2,00 % a diskontní úroková sazba zůstala nezměněna 0,05 %. Pro rozhodnutí snížit 2týdenní repo sazbu 75 bps zvedlo ruku 5 členů bankovní rady, 2 preferovali zvýšení o 50 bps. Banka ve výhledu naznačila jen slabé ekonomické oživení, návrat inflace na svůj cíl 2 % z aktuálních hodnot lehce nad 3 %, tedy nad svým tolerančním intervalem. ČNB rovněž čeká pokračování nízkých úrokových sazeb, růst nezaměstnanosti a mírnější růst mezd a další oslabení koruny. ČNB rovněž slíbila krátkodobé úvěry pro nefinanční firmy. 

Hodnocení, dopad na výhled monetární politiky
: Snížení úrokových sazeb  je silnější, než čekal trh, banka tak jako jiné centrální banky čeká jen pomalé ekonomické oživení. Proto ekonomiku čeká období nízkých úrokových sazeb.

Dopad na trhy
: Úrokový diferenciál koruny vůči hlavním světovým měnám zmizel, vedle koronavirové krize je to jeden z důvodů, proč je nyní koruna tolik oslabena. S nečekaně silným snížením úrokových sazeb koruna dnes k euru ztratila 0,5 % na 27,3.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web