Akcie

Makroekonomické události Česká republika: ČNB v zápise zasedání 25.9. nepřekvapila

Úterý 8. říjen 2019 19:19

Zápis zasedání České národní banky monetární politiky 25.9. (na kterém ČNB své hlavní úrokové sazby podle očekávání trhu nezměnila) nepřekvapil. Nejzajímavější skutečností dokumentu tak možná je fakt, že banka příliš nezmiňovala šířící se slabost aktivity zpracovatelského průmyslu, která dohromady s celkovou ekonomickou slabostí do Česka míří ze zahraničí.

Zápis ze zasedání České národní banky monetární politiky včetně úrokových sazeb 25.9. (Česká národní banka podle očekávání nezměnila svoje hlavní úrokové sazby. Česká národní banka dle očekávání trhu nezměnila svoji hlavní dvoutýdenní repo sazbu 2,00 %. Diskontní sazba a lombardní sazba zůstaly též beze změn, 1,00 % resp. na 3,00 %. Banka rozhodla poměrem hlasů 5/2. Nesouhlasící se stagnací úrokovou sazbou preferovali její zvýšení o 0,25 procentního bodu. Komentáře banky nepřekvapily. ČNB zopakovala, že inflace dle banky setrvá v následujících čtvrtletích v horní polovině tolerančního pásma cíle ČNB. V horizontu účinnosti monetární politiky ve druhé polovině příštího roku by se inflace měla snížit k 2 % cíli. ČNB podle jejích slov vůči její prognóze překvapila silnější srpnová inflace a růst mezd. Banka nadále čekala pokračování solidního ekonomického růstu i ve třetím čtvrtletí. Rizika prognózy inflace vidí ČNB jako poměrně výrazná oběma směry, celkově pak mírně proinflační.).

Rozbor, důležité komentáře
: Zápis neobsahuje mnoho překvapení a sleduje komentáře zmíněné přímo na zářijovém zasedání, které jsou zmíněné výše. Nejzajímavější skutečností dokumentu tak možná je fakt, že banka příliš nezmiňovala šířící se slabost aktivity zpracovatelského průmyslu, která dohromady s celkovou ekonomickou slabostí do Česka míří ze zahraničí. Bankovní rada argumentovala absorpční schopností české ekonomiky ale uznávala, že časem se slabost i v domácím hospodářství určitě projeví. ČNB rovněž zmínila útlum tuzemských fixních investic.

Hodnocení, dopad na výhled monetární politiky
: Celkově rozhodnutí banky nezměnit její hlavní úrokové sazby je kompromis domácích inflačních tlaků v podobě silného růstu mezd kvůli robustnímu trhu práce a na druhé straně tlaky útlumu růstu ekonomické aktivity ze zahraničí.

Úrokové sazby Česka nicméně i přes jejich očekávanou stagnaci značně převyšují úrokové sazby eurozóny a jsou tak příznivé pro korunu, méně již pro akcie a dluhopisy.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web