Akcie

Makroekonomické události Česká republika: dubnová inflace z maxim oslabila méně, než se čekalo

Středa 13. květen 2020 19:25

Index spotřebitelských cen CPI v České republice v dubnu meziměsíčně klesl dle očekávání 0,2 % po poklesu 0,1 % v březnu. Meziroční růst spotřebitelských cen poklesl na 3,2 % z březnových 3,4 %, trh čekal jeho větší pokles na 3,1 %. Inflace podle očekávání z hladin nad tolerančním pásmem inflačního cíle České národní banky 2 % klesá s pomocí drtivého poklesu cen energií resp. benzínu.

Česká republika: Index spotřebitelských cen  CPI (4 2020, meziměsíční změna) 

Skutečnost
:  - 0,2 %  
Očekávání
:   - 0,2 %                
Předchozí
:    - 0,1 %    

Česká republika: Index spotřebitelských cen CPI
 (4 2020, meziroční změna)

Skutečnost
: 3,2 %
Očekávání
:  3,1 %
Předchozí
:   3,4 % 

Rozbor


Meziměsíční inflace
: Meziměsičně ceny srazil propad cen ropy resp. benzínu. Ceny kategorie Doprava spadly 2,6 %. Naopak silně vzrostly ceny kategorie potravin a nealkoholických nápojů 0,6 %.

Meziroční inflace
: Meziroční inflaci posunul do poklesu hlavně propad cen kategorie Doprava z březnového růstu 0,1 % do poklesu 3,8 %. 

Meziroční dubnovou inflaci táhne stále robustní růst cen kategorie potraviny a nealkoholické nápoje (příspěvek 1,3 procentního bodu) a dále růst cen kategorie Bydlení, voda, energie a paliva (příspěvek 0,9 procentního bodu).

Míra inflace
: Míra inflace vyjádřená přírůstkem průměrného indexu spotřebitelských cen za posledních 12 měsíců proti průměru předchozích 12 měsíců v dubnu stagnovala na březnových 3,1 %. Indikátor ukazuje stabilnější inflační trend. 

Hodnocení
: Inflace je v posledních měsících resp. letech nadprůměrná resp. nad cílem České národní banky 2 % hlavně kvůli silnému tahu vedle dlouhodobě silně rostoucích cen bydlení (a voda, energie, paliva) taky silněji rostoucích cen kategorie stravování a ubytování. V posledních měsících inflaci vyhnaly výše i rychleji rostoucí cen kategorie potraviny a nealkoholické nápoje. 

Ke svižnému růstu cen v posledních měsících přispívala taky jádrová inflace, tedy inflace bez cen potravin a energií, která odráží přetrvávající silné domácí tlaky. Ty představuje silný trh práce s nízkou nezaměstnaností včetně robustního růstu mezd. 

Inflace není nebezpečná, nicméně přes poklesy stále je značně zvýšená kvůli mimocyklickým položce potravin. 

Inflace již je pravděpodobně blízko svého vrcholu, kam ji vytáhl silný růst cen potravin. Ještě v březnu na prahu koronavirové krize se inflace pohybovala nad hladinou tolerančního intervalu centrální banky, což bylo jedním z hlavních důvodů, proč ještě začátkem února ČNB zvýšila svoji hlavní úrokovou sazbu. V důsledku koronavirové krize inflace zatím oslabuje méně než ekonomika.

Podle ČNB koronavirová krize inflaci letos zatlačí zpět k jejímu dvouprocentnímu cíli. 

Dopad na trhy
: Zvýšená inflace je příznivá pro korunu a akcie a nepříznivá pro dluhopisy. Koruna k euru po zprávě ztratila 0,1 %.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web