Akcie

Makroekonomické události Česká republika: Guvernér ČNB Rusnok nečeká oslabení koruny a čeká zpomalení růstu mezd

Středa 3. červen 2020 18:09

Guvernér České národní banky Jiří Rusnok řekl, že nečeká oslabení koruny, počítá ale se zpomalením růstu mezd a růstem nezaměstnanosti. Podle Rusnoka by se ekonomika měla na předkrizové úrovně vrátit v optimistickém scénáři až během roku 2022.

Rozhovor guvernéra České národní banky Jiřího Rusnoka pro Pražský deník

Rozbor, důležité komentáře
: Guvernér České národní banky Jiří Rusnok řekl, že nečeká oslabení koruny, počítá ale se zpomalením růstu mezd a růstem nezaměstnanosti byť polštář setrvale volných pracovních míst z minulosti ten náraz trochu ztlumí. V cestovním ruchu je podle guvernéra ve velkém ohrožení třetina, možná polovina pracovních míst. Podle Rusnoka by se ekonomika měla na předkrizové úrovně vrátit v optimistickém scénáři až během roku 2022.

Hodnocení, dopad na výhled monetární politiky
: Komentáře Rusnoka příliš nepřekvapují. Stěžejní komentáře rozhovoru byly zmíněny k rozhodnutí monetární politiky ČNB včetně úrokových sazeb 7.5. Výhled ekonomické aktivity banky je opatrný a mírný, při rovnovážné inflaci to implikuje platnost momentálně nastavených nízkých úrokových sazeb blízko nuly delší čas, minimálně do příštího roku.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web