Akcie

Makroekonomické události Česká republika: Inflace (CPI) v květnu nečekaně silně vzrostla

Úterý 11. červen 2019 17:49

Index CPI v České republice v květnu meziměsíčně vzrostl 0,7 %, trh čekal růst 0,4 % po růstu 0,1 % v dubnu. Meziroční růst spotřebitelských cen vzrostl na 2,9 % z 2,8 % v dubnu, trh jeho pokles na 2,7 %. Inflace je momentálně zvýšená.

ČR: Index CPI (5 2019, m/m) ČR: Index CPI (5 2019, y/y)

Skutečnost: 0,7 %                   Skutečnost: 2,9 %
Očekávání:  0,4 %                   Očekávání:  2,7 %
Předchozí:   0,1 %                    Předchozí:   2,8 %

Rozbor: V květnu meziměsíčně vzrostly silně zejména ceny potravin a nealkoholických nápojů, 2,0 %, zejména cen zeleniny 6,2 % a specificky brambor 11,1 %. Silně vzrostly taky ceny alkoholických nápojů a tabáku 1,5 % (ceny lihovin 4,6 %, ceny piva 3,9 % a ceny vína 1,5 %). Tyto dvě kategorie způsobily 86 % měziměsíčního cenového růstu.

Na meziroční vzestup inflace na 2,9 % z 2,7 % v dubnu měla opět hlavní podíl skupina potraviny a nealkoholické nápoje, jejíž cenový růst se zvýšil z dubnových 1,8 % na 2,8 %. Naopak růst inflace tlumil pokles růstu cen kategorie doprava z dubnových 1,7 % na 0,9 % poklesem cen pohonných hmot na 3,1 % z dubnových 4,7 %.

Meziroční inflaci táhne stále robustní růst cen kategorie Bydlení, voda, energie a paliva. Její květnový růst stejně jako v dubnu tvoří více než polovinu celkové inflace.

Hodnocení: Inflace je v posledních měsících resp. letech nadprůměrná resp. nad cílem České národní banky 2 % hlavně kvůli silnějšímu růstu cen kategorie Bydlení, voda, energie, paliva. ČNB čeká, že inflace vrátí k svému cíli na horizontu monetární politiky, který momentálně vychází na druhé a třetí čtvrtletí roku 2020.

Dopad na trhy: Silnější inflace bývá příznivá pro korunu, neboť bývá příznakem rostoucí ekonomiky a taky růstu úrokových sazeb, které stimulují investice do korun. Koruna k euru po zprávě posílila 0,1 % na 25,6.

Data nadprůměrné inflace jsou momentálně příznivé pro korunu, neboť stimulují ČNB ke zvyšování úrokových sazeb. Na druhou stranu koruna je přikována na svých relativně slabších hladinách kvůli hlavně odcházení Spojeného království Velké Británie a Severního Irska z Evropské unie a rovněž kvůli nejistotám obav nebezpečí mezinárodního obchodu včetně protekcionismu v podobě obchodních a celních válek USA se svými hlavními obchodními partnery, Čínskou lidovou republikou, Evropskou unií, Mexikem apod.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web