Akcie

Makroekonomické události Česká republika: Maloobchodní tržby v březnu spadly o něco méně, než se čekalo

Středa 6. květen 2020 20:37

Maloobchodní tržby bez prodeje a oprav motorových vozidel Česka v březnu meziročně bez očištění o kalendářní efekt ve stálých cenách vzrostly klesly 8,9 % po růstu 7,4 % v únoru. Spotřeba domácností v Česku rostla ještě do února solidně, v březnu však přišel první poryv koronavirové krize a silný propad. I v dalších měsících budou maloobchodní tržby velmi slabé a uvidíme silné poklesy.

Česká republika: Maloobchodní tržby bez prodeje a oprav motorových vozidel (4 2020, y/y, neočištěné o kalendářní efekt, stálé ceny)

Skutečnost
:  - 8,9 % 
Očekávání
:   - 9,0 %
Předchozí
:      7,4 %

Rozbor
: Spotřeba domácností propadla ve všech hlavních kategoriích, zejména automobilech ale i nepotravinářského zboží. Naopak solidně opět rostly prodeje potravin. Mobilita obyvatelstva byla omezena, na druhou stranu v obavách z koronaviru se domácnosti předzásobily. 

Hodnocení
: Spotřeba domácností v Česku rostla ještě do února solidně, v březnu však přišel první poryv koronavirové krize a silný propad. I v dalších měsících budou maloobchodní tržby velmi slabé a uvidíme silné poklesy.

Dopad na trhy: Mimořádný sesuv spotřeby domácností je příznivý pro dluhopisy a nepříznivý pro akcie a korunu. Ta k euru po zprávě nejprve nereagovala, k závěru dne ale ztratila desetník na 27,1, tedy 0,3 %. Obchodnici čekají pokles úrokových sazeb České národní banky na jejím zasedání zítra jako pomoc ekonomice v koronakrizi, koruna tak ztrácí úrokový diferenciál  vůči světovým měnám a oslabuje ji to.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web