Akcie

Makroekonomické události Česká republika: Maloobchodní tržby v prosinci stále rostly solidně

Čtvrtek 12. březen 2020 23:57

Maloobchodní tržby bez prodeje a oprav motorových vozidel Česka v prosinci meziročně bez očištění o kalendářní efekt ve stálých cenách vzrostly 4,8 % po růstu 2,9 % v listopadu. Spotřeba domácností v Česku roste stále solidně.

Česká republika: Maloobchodní tržby bez prodeje a oprav motorových vozidel (12 2019, y/y, neočištěné o kalendářní efekt, stálé ceny)

Skutečnost
:  4,8 % 
Očekávání
:    
Předchozí
:    2,9 %

Rozbor
: V prosinci po očištění o kalendářní vlivy ve stálých cenách meziročně maloobchodní tržby bez prodeje a oprav motorových vozidel vzrostly 3,9 % po růstu 3,7 % v listopadu. Na stejné bázi prodeje nepotravinářského zboží posílily 6,0 % po růstu 7,4 % v listopadu, prodeje potravinářského zboží vzrostly 1,4 % po poklesu 0,6 % (revize z poklesu 0,7 %) v listopadu a prodeje pohonných hmot vzrostly 0,8 % po poklesu 0,1 % v listopadu posílily 1,0 %. Prodeje a opravy motorových vozidel stejnou metodikou vzrostly 1,0 % po růstu 5,5 % v listopadu. Maloobchodní tržby včetně prodejů a oprav motorových vozidel v prosinci stejným měřením vzrostly 3,2 % po růstu 4,3 % v listopadu. 

Za celý rok 1019 v maloobchodě kromě motorových vozidel se tržby očištěné o kalendářní vlivy zvýšily reálně meziročně o 4,7 %, V motoristickém segmentu se tržby očištěné o kalendářní vlivy reálně meziročně zvýšily o 0,4 %. 

Hodnocení
: Maloobchodní tržby bez prodeje a oprav motorových vozidel rostly opět solidně. Trend jejich robustního růstu ale stále trvá. V součtu s motoristickým segmentem maloobchodní tržby v lednu vzrostly méně kvůli poklesu prodejů motorových vozidel.

Jejich růst táhne hlavně silný růst prodejů nepotravinářského zboží. Spotřeba domácností je ale celkově bržděna nižším růstem prodejů potravinářského zboží a prodejů a oprav motorových vozidel. Proto celková dynamika růstu maloobchodních tržeb včetně prodeje a oprav motorových vozidel není tak silná. Trendy zmíněných hlavních kategorií maloobchodních tržeb jsou v posledním roce relativně stabilní. 

Spotřeba domácností v Česku roste stále solidně.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web