Akcie

Makroekonomické události Česká republika: Obchodní bilance i v listopadu v nečekaně silném přebytku

Středa 6. leden 2021 23:27

Přebytek obchodní bilance České republiky podle sezónně neupravených dat v listopadu stagnoval na říjnových 32,2 mld. Kč, trh čekal jeho pokles na 29,4 mld. Kč (data v běžných cenách). Oživení české resp. evropské a světové ekonomiky pomáhá české obchodní bilanci. Posílení je patrné hlavně ve zpracovatelském průmyslu a specificky zejména v produkci automobilů, která je těžištěm českého zpracovatelského průmyslu, exportu i obchodní bilance. Koronavirový šok a uzavření české ekonomiky i zahraničních hospodářství v dubnu srazil český zahraniční obchod do deficitu výrazně větším propadem exportu a nižším pádem importu. Pád exportu a přebytku obchodu postihl hlavní česká vývozní odvětví, hlavně produkci automobilů, ale třeba i strojů a elektrických zařízení. Propad exportu se promítl teritoriálně hlavně do poklesu exportu a přebytku českého hlavního exportního trhu, EU. Od května ale oživení zahraničních kontaktů přineslo zlepšení české obchodní bilance. Druhá koronavirová vlna Evropy se do dat příliš nepromítla, neboť jsou zasaženy hlavně služby, zpracovatelský průmysl a zahraniční vazby mnohem méně. Další vývoj obchodní bilance je s otevíráním ekonomik těžké předvídat, koronavirové zemětřesení totiž může znamenat značné přeskupení dodavatelsko-odběratelských vztahů a kontaktů.

Česká republika: Obchodní bilance se zbožím (sezónně neupraveno, v běžných cenách, mld. Kč, 11 2020)

Skutečnost
:   32,2
Očekávání
:    29,4
Předchozí
:     32,2 (revize z 33,4)

Rozbor
: Saldo obchodní bilance se meziročně zvýšilo o 20,0 mld. Kč. Podle sezónně očištěných dat se v listopadu přebytek obchodní bilance snížil z historického rekordu 28,7 mld. Kč v říjnu na 27,0 mld. Kč, meziročně se tato bilance zvýšila přibližně o 18,1 mld. Kč. Data jsou v běžných cenách.

Export (po sezónním očištění) v listopadu vyšplhal na rekord od května 2019 s hlavním tahem vývozu dominantního exportního artiklu české ekonomiky, motorových vozidel, který v listopadu byl rekordní. LIstopadový růst exportu automobilů vytáhl blízko k rekordu i export do Evropské unie kam směřuje hlavní část vývozu českých firem. Import (po sezónním očištění) oživoval po jarní koronavirové vlně pomaleji než export, ovšem v listopadu i on dosáhl na rekord od května 2019. 

Export hlavního artiklu vývozu české ekonomiky automobilů už dokonce v červnu vyrostl na hladiny před úderem zrádného viru, stejně tak export do Evropské unie  již dorovnal koronavirové manko, a vzhledem k pomalejšímu oživení importu z EU tak přebytek z EU meziročně značně vzrostl.

V lednu až listopadu 2020 přebytek obchodní bilance vykázal 172 mld. Kč, což představovalo meziroční přírůstek 18,1 mld. Kč. Export v listopadu meziročně vzrostl 8,1 % a import 2,1 %. Od začátku roku klesl meziročně vývoz o 6,2 % a dovoz o 7,1 %.

Hodnocení
: Oživení české resp. evropské a světové ekonomiky pomáhá české obchodní bilanci. Posílení je patrné hlavně ve zpracovatelském průmyslu a specificky zejména v produkci automobilů, která je těžištěm českého zpracovatelského průmyslu, exportu i obchodní bilance. Koronavirový šok a uzavření české ekonomiky i zahraničních hospodářství v dubnu srazil český zahraniční obchod do deficitu výrazně větším propadem exportu a nižším pádem importu. Pád exportu a přebytku obchodu postihl hlavní česká vývozní odvětví, hlavně produkci automobilů, ale třeba i strojů a elektrických zařízení. Propad exportu se promítl teritoriálně hlavně do poklesu exportu a přebytku českého hlavního exportního trhu, EU. Od května ale oživení zahraničních kontaktů přineslo zlepšení české obchodní bilance. Druhá koronavirová vlna Evropy se do dat příliš nepromítla, neboť jsou zasaženy hlavně služby, zpracovatelský průmysl a zahraniční vazby mnohem méně. Další vývoj obchodní bilance je s otevíráním ekonomik těžké předvídat, koronavirové zemětřesení totiž může znamenat značné přeskupení dodavatelsko-odběratelských vztahů a kontaktů.

Dopad na trhy: Zpráva je nečekaně příznivá pro akcie a korunu a nepříznivá pro dluhopisy. Po ní koruna k euru ale ztratila 0,2 %.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web