Akcie

Makroekonomické události Česká republika: Obchodní bilance v červnu ve větším přebytku, než čekal trh

Středa 7. srpen 2019 16:31

Přebytek obchodní bilance České republiky v národním pojetí podle sezónně neupravených dat v červnu klesl na 18,4 mld. Kč z 24,4 mld. Kč v květnu, trh čekal jeho větší pokles na 16,6 mld. Kč. Meziročně ale vzrostl o 5,0 mld. Kč. Obchodní bilance setrvává v solidních přebytcích.

Česká republika: Obchodní bilance (národní pojetí, sezónně neupraveno, mld. Kč, 6 2019)

Skutečnost
: 18,4
Očekávání
:  16,6
Předchozí
:   24,4

Rozbor
: Celkovou bilanci v národním pojetí příznivě ovlivnil hlavně nižší schodek bilance základních kovů o 3,1 mld. Kč, rafinovaných ropných produktů o 1,8 mld. Kč a chemických látek a přípravků o 1,7 mld. Kč. Taky se zlepšilo kladné saldo u ostatních dopravních prostředků o 1,9 mld. Kč a počítačů a elektronických a optických přístrojů o 1,1 mld. Kč.

Loni v červnu byl přebytek obchodní bilance 13,4 mld. Kč. Export v červnu klesl meziročně 4,2 % a import 6,1 %. Od začátku roku přebytek obchodní bilance v národním pojetí dosáhl 114,7 mld. Kč, což je o 23,6 mld. Kč víc než ve stejném období vloni. Letos meziročně export vzrostl 3,9 % a import 2,8 %.

Po sezónním očištění přebytek obchodní bilance v národním pojetí v červnu dosáhl 13,8 mld. Kč, zhruba o 5,5 mld. Kč víc, než ve stejném období vloni. Ve druhém čtvrtletí na stejné bázi přebytek obchodní bilance 62,4 mld. Kč překonal aktivní saldo stejného období o 26,8 mld. Kč. Za první pololetí roku na stejné bázi je aktivní saldo obchodní bilance meziročně vyšší o 23,7 mld. Kč.

Bilance zahraničního obchodu se státy Evropské unie (28) byla v červnu v přebytku 62,2 mld. Kč a byla tak meziročně o 6,1 mld. Kč vyšší. Přebytek se meziročně zvětšil hlavně v obchodě s našimi hlavními obchodními sousedy, zejména s Německem a taky se Slovenskem. Schodek bilance se státy mimo EU se zvýšil o 0,6 mld. Kč na 42,1 mld. Kč, hlavně v obchodu s Ruskem a USA a to hlavně kvůli poklesu dovozu z těchto zemí. Naopak schodek obchodu s Čínou, který je suverénně největší v porovnání s obchodními schodky Česka s jinými zeměmi dále vzrostl.

Hodnocení
: Přebytek obchodní bilance překonal očekávání trhu.

Obchodní bilance setrvává v solidních přebytcích. Aktivní saldo českého zahraničního obchodu dlouhodobě roste. Přesto v roce 2018 vůči minulým rokům došlo ke snížení celkového přebytku obchodní bilance, kdy růst dovozu nestačil krýt růst vývozu. Možná se do výsledků promítl rychlejší růst české ekonomiky a tím i poptávky po dovozu, možná i silnější koruna k euru. Ta zdražuje vývozy a zlevňuje dovozy.

Zatím se ve výsledcích příliš neprojevuje zpomalení růstu hrubého domácího produktu Evropské unie v loňském roce, zejména aktivity průmyslu. Export nadále solidně roste.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web