Akcie

Makroekonomické události Česká republika: Přebytek obchodní bilance v říjnu opět meziročně vzrostl

Pátek 20. prosinec 2019 19:30

Přebytek obchodní bilance České republiky v národním pojetí podle sezónně neupravených dat v říjnu klesl na 7,2 mld. Kč z 25,1 mld. Kč v září. Obchodní bilance dlouhodobě setrvává v solidních přebytcích díky růstu exportu a přebytkové bilance automobilů. Zatím ve výsledcích naštěstí není vidět nepříznivý efekt obchodních válek a poklesu růstu světové ekonomiky, které si vyžádalo značné přibrždění růst evropské ekonomiky a zastavení růstu hospodářství Německa.

Česká republika: Obchodní bilance (národní pojetí, sezónně neupraveno, mld. Kč, 10 2019)

Skutečnost
:    7,2
Očekávání
:     
Předchozí
:      25,1

Rozbor
: V meziročním srovnání přebytek obchodní bilance podle sezónně neupravených dat následuje po deficitu 0,6 mld. Kč v říjnu 2018. Sezónně upravený  přebytek obchodní bilance se zvýšil na 11,1 mld. Kč z 3,7 mld. Kč ve stejném měsíci loni. 

Přebytek obchodní bilance za prvních deset měsíců roku se meziročně zvýšil o 57,8 mld. Kč na 143,8 mld. Kč, tedy o 54,6 mld. Kč. Od začátku roku export meziročně vzrostl 3,1 % a dovoz 1,2 %. 

Hodnocení
: Obchodní bilance setrvává v solidních přebytcích. Aktivní saldo českého zahraničního obchodu dlouhodobě roste hlavně díky růstu přebytku obchodu s automobily. Díky tomu Česko stále zvyšuje přebytky bilance obchodu s Evropskou unií kam automobily převážně směřují. 

Zatím ve výsledcích naštěstí není vidět nepříznivý efekt obchodních válek a poklesu růstu světové ekonomiky, které si vyžádalo značné přibrždění růst evropské ekonomiky a zastavení růstu hospodářství Německa. Tento efekt je vidět zatím snad jen ve značném zpomalení růstu průmyslové výroby Česka.

Přesto v roce 2018 vůči minulým rokům došlo ke snížení celkového přebytku obchodní bilance, kdy růst dovozu nestačil krýt růst vývozu. Možná se do výsledků promítl rychlejší růst české ekonomiky a tím i poptávky po dovozu, možná i silnější koruna k euru. Ta zdražuje vývozy a zlevňuje dovozy.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web