Akcie

Makroekonomické události Česká republika: Propad HDP (1Q) revizí snížen, v úvodu koronavirové krize pád firemních investic a zahraničního obchodu tlumila spotřeba vlády

Úterý 2. červen 2020 16:00

Hrubý domácí produkt České republiky prvního čtvrtletí klesl mezikvartálně 3,3 % (revize z původně hlášeného poklesu 3,6 %) a meziročně 2,0 % (revize z dříve hlášeného snížení 2,2 %). Podrobnější struktura dat ukazuje, že pokles ekonomiky přivodil propad firemních investic, pokles zahraniční poptávky i spotřeby domnácností. Naopak silně rostla spotřeba vlády. Z pohledu sektorů pád ekonomiky přišel podle očekávání ze strany služeb, zejména podsektoru obchod, pohostinství, doprava a zpracovatelského průmyslu. Data nepřekvapují, hlavní pokles ekonomiky přinese až čtvrtletí druhé, od druhého pololetí by se mělo prosazovat mírnější oživení ekonomické aktivity.

Rozbor

Mezikvartální změny
: Tvorba hrubého fixního kapitálu klesla 9,7 %, vývoz oslabil 2,6 % a spotřeba domácností ztratila 2,0 %. Spotřeba vlády ale vzrostla 5,2 %. Sektor Obchod, pohostonství a doprava odepsal 5,4 % a průmysl 3,1 %, naopak stavebnictví vzrostlo 0,7 %. 

Meziroční změny
: Tvorba hrubého fixního kapitálu oslabila 5,5 % a z HDP ukousla 1,4 procentního bodu, zahraniční poptávka odčerpala z ekonomiky 0,5 procentního bodu a vývoz klesl 2,4 %. Meziroční pokles vývozu byl ovlivněn hlavně obchodem s elektronickými a optickými přístroji, se stroji a zařízeními a s dopravními prostředky, tedy hlavními odvětvovými tahouny českého expertu.  Růst spotřeby domácností se zastavil. Naopak výdaje vlády vzrostly 7,1 % a pád ekonomiky zbrzdily 1,4 procentním bodem. Z pohledu sektorů průmysl se snížil 3,7 % a aktivita segmentu Obchod, pohostinství a doprava se snížila 4,9 %. 

Hodnocení
: Data nepřekvapují, hlavní pokles ekonomiky přinese až čtvrtletí druhé, od druhého pololetí by se mělo prosazovat mírnější oživení ekonomické aktivity.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web