Akcie

Makroekonomické události Česká republika: Průmyslová výroba v březnu propadla, byť značně méně, než se čekalo

Úterý 12. květen 2020 18:38

Průmyslová výroba České republiky v březnu meziročně ve stálých cenách po úpravě o rozdílný počet pracovních dnů prudce klesla 10,8 % po poklesu 0,9 % v únoru, trh čekal ještě značně ostřejší pokles 14,2 %. Před vypuknutím koronavirové krize platil trend slábnutí růstu průmyslové aktivity na drobnou hladinu, když v Německé ekonomice, na níž je český zpracovatelský průmysl značně závislý zpracovatelský průmysl uvázl v silné recesi a hrubý domácí produkt brázdil vody stagnace. Koronavirová krize a s ní spojení uzavírání ekonomiky ale srazila globální ekonomickou aktivitu do hluboké recese a český průmysl není výjimkou, byť se trh obával, ještě hlubšího poklesu. Horší časy zpracovatelského průmyslu České republiky signalizují i data nových zakázek, které v březnu meziročně klesly 15,7 % po poklesu 3,1 % v únoru. Nenadálý útok epidemie obávaného nového koronaviru, tedy betakoronaviru Prudkého akutního respiračního syndromu koronaviru SARS-CoV-2 způsobujícího koronavirové respirační onemocnění 2019 COVID-19 po zavření ekonomiky zatím dovoluje jen její pomalé otevírání a tak poklesy průmyslové produkce budou pokračovat i v dalších měsících, oživení produkce bude jen pozvolné.

Makroekonomické zprávy Česká republika: Průmyslová výroba (3 2020, meziroční změna, očištěno o vliv počtu pracovních dnů, reálně)

Skutečnost
:  - 10,8 %
Očekávání
:   - 14,2 %
Předchozí
:     -  0,9 %

Rozbor
: Po vyloučení sezónních vlivů průmyslová výroba meziměsíčně klesla 8,7 %. 

Odvětvová struktura naznačuje plošný zásah recese odvětví zpracovatelského průmyslu s výjimkou některých odolávajících podsektorů, např. produkce potravinářských výrobků a výroby papírů a výrobků z papíru a taky výroba základních farmaceutických výrobků a farmaceutických přípravků.

Naopak propad českého zpracovatelského průmyslu táhlo oslabení jeho vlajkové lodě, výroby motorových vozidel (kromě motocyklů), přívěsů a návěsů meziročně 25,8 %! (příspěvek k celkovému meziročnímu poklesu - 5,0 procentních bodů). 

Nové zakázky českého průmyslu naznačují pokračování slabosti, kvůli slábnutí poptávky ze zahraničí i z tuzemské ekonomiky. V březnu klesly 15,7 % po poklesu 3,1 % v únoru, od začátku roku meziročně klesly 5,8 %. Ve stejných obdobích nové zakázky z tuzemska klesly 21,0 % po růstu 2,8 % v únoru, od začátku roku klesly 5,0 %. Nové zakázky ze zahraničí v březnu a únoru klesly 13,1 % resp. 5,5 %, od začátku roku klesly 6,2 %. 

Hodnocení
: Před vypuknutím koronavirové krize platil trend slábnutí růstu průmyslové aktivity na drobnou hladinu, když v Německé ekonomice, na níž je český zpracovatelský průmysl značně závislý zpracovatelský průmysl uvázl v silné recesi a hrubý domácí produkt brázdil vody stagnace. Koronavirová krize a s ní spojení uzavírání ekonomiky ale srazila globální ekonomickou aktivitu do hluboké recese a český průmysl není výjimkou, byť se trh obával, ještě hlubšího poklesu. Horší časy zpracovatelského průmyslu České republiky signalizují i data nových zakázek, které v březnu meziročně klesly 15,7 % po poklesu 3,1 % v únoru. 

Nenadálý útok epidemie obávaného nového koronaviru, tedy betakoronaviru Prudkého akutního respiračního syndromu koronaviru SARS-CoV-2 způsobujícího koronavirové respirační onemocnění 2019 COVID-19 po zavření ekonomiky zatím dovoluje jen její pomalé otevírání a tak poklesy průmyslové produkce budou pokračovat i v dalších měsících, oživení produkce bude jen pozvolné.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web