Akcie

Makroekonomické události Česká republika: Únorová inflace dle očekávání mírně vzrostla

Úterý 10. březen 2020 22:39

Index spotřebitelských cen CPI v České republice v únoru meziměsíčně vzrostl 0,3 % po růstu 1,5 % v lednu. Meziroční růst spotřebitelských cen povyrostl na 3,7 % z lednových 3,6 %. Data přesně odpovídají očekávání trhu. Další, tentokrát mírný vzestup meziroční inflace způsobily ceny kategorií oděvů a obuvi, bytové vybavení, zařízení domácností a opravy a dopravy. Přes svůj silný růst inflace není nebezpečná, nicméně již je značně zvýšená kvůli mimocyklickým položce potravin. Česká národní banka ale čeká, že na horizontu její měnové politiky se inflace vrátí k jejímu cíli 2 %. Přesto kvůli zvýšené inflaci a inflačních tlaků ČNB logicky v únoru po 3/4 roce obnovila zvyšování úrokových sazeb.

Česká republika: Index spotřebitelských cen  CPI (2 2020, meziměsíční změna) 

Skutečnost
:  0,3 %  
Očekávání
:   0,3 %                
Předchozí
:    1,5 %    

Česká republika: Index spotřebitelských cen CPI
 (2 2020, meziroční změna)

Skutečnost
: 3,7 %
Očekávání
:  3,7 %
Předchozí
:   3,6 % 

Rozbor


Meziměsíční inflace
: Meziměsiční inflaci potáhlo zejména zdražení cen dovolených s kompexními službami o 5,6 %, který se promítl do zvýšení cen jeho kategorie rekreace a kultura 1,7 %.

Meziroční inflace
: Meziroční inflaci posunulo výše zrychlení cenového růstu kategorií odívání a obuvi z 1,3 % v lednu na 4,3 %, bytového vybavení, zařízení domácností a oprav z 2,2 % v lednu na 2,9 % a dopravy z 2,3 % v lednu na 2,7 %. 

Meziroční únorovou inflaci táhne stále robustní růst cen kategorie Bydlení, voda, energie a paliva (příspěvek 1,1 procentního bodu). Nyní již jen s malým odstupem spotřebitelskou inflaci tvoří kategorie v pořadí potraviny a nealkoholické nápoje (příspěvek 1,0 procentního bodu).

Míra inflace
: Míra inflace vyjádřená přírůstkem průměrného indexu spotřebitelských cen za posledních 12 měsíců proti průměru předchozích 12 měsíců v únoru vzrostla na 3,0 % z lednových 2,9 %. Indikátor ukazuje stabilnější inflační trend. 

ČNB v komentáři k výsledkům inflace uvedla, že únorová meziroční inflace byla o 0,2 procentního bodu vyšší než předpovídala její poslední prognóza a to hlavně kvůli vyšší jádrové inflaci. Jinak ale banka potvrdila její stávající prognózu, tedy, že inflace setrvá po většinu roku nad horní hranicí tolerančního pásma kvůli cenový dopadům změn nepřímých daní v prostředí přetrvávajících inflačních tlaků, předtím, než se začátkem příštího roku na horizontu měnové politiky vzdáleného 12 - 18 měsíců v budoucnosti sníží k cíli ČNB 2 % s poklesem zmíněných inflačních tlaků hlavně v souvislosti s poklesem růstu mezd. 

Hodnocení
: Inflace je v posledních měsících resp. letech nadprůměrná resp. nad cílem České národní banky 2 % hlavně kvůli silnému tahu vedle dlouhodobě silně rostoucích cen bydlení (a voda, energie, paliva) taky silněji rostoucích cen kategorie stravování a ubytování. V posledních měsících inflaci vyhnaly výše i rychleji rostoucí cen kategorie potraviny a nealkoholické nápoje. 

Ke svižnému růstu cen v posledních měsících přispívala taky jádrová inflace, tedy inflace bez cen potravin a energií, která odráží přetrvávající silné domácí tlaky. Ty představuje silný trh práce s rekordně nízkou nezaměstnaností včetně robustního růstu mezd. 

Inflace není nebezpečná, nicméně již je značně zvýšená kvůli mimocyklickým položce potravin. Taky vzhedem k jejímu zvýšení nad toleranční pásmo inflačního cíle ČNB a existenci inflačních tlaků (silněji rostoucí mzdy plynoucí z robustního trhu práce) ČNB preventivně ochlazuje ekonomiku, její růst i inflaci zvyšováním úrokových sazeb. 

Dopad na trhy
: Zvýšená inflace je příznivá pro korunu a akcie a nepříznivá pro dluhopisy. Koruna k euru po zprávě ztratila 0,2 %.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web