Akcie

Makroekonomické události Česká republika: Zápis ze zasedání ČNB monetární politiky 1.8. nepřekvapil

Pátek 9. srpen 2019 19:08

Česká národní banka v zápise ze zasedání monetární politiky 1.8., na kterém hlavní úrokové sazby jednomyslně změněny nebyly nepřekvapuje. Banka zmiňuje inflační tlaky se silným příspěvkem jádrové inflace s tím, že by se inflace měla snižovat k cíli banky 2 % na horizontu měnové politiky 12 - 18 měsíců. ČNB rovněž uvádí menší dopad slabosti ekonomického růstu ze zahraničí do Česka, starosti z hospodářského oslabení ve světě české hlavní měnové instituce ale bylo evidentně silnější.

Zápis ze zasedání České národní banky monetární politiky včetně úrokových sazeb 1.8.: Na zasedání ČNB úrokové sazby jednomyslně nezměnila. Inflace dle banky setrvá v horní polovině tolerančního pásma cíle ČNB. ČNB dále uvedla, že momentálně zvýšená inflace by se měla na horizontu měnové politiky vrátit k jejímu cíli 2 %. Banka nadále čeká robustní růst spotřeby domácností, trh práce a růst mezd. Vůči předchozí prognóze banka čeká pozvolnější posilování koruny, patrně proto, že globální faktory udržující její strnulost na slabších úrovních budou působit o něco déle. Rizika stávají prognózy inflace ČNB viděla jako mírně proinflační.  

Rozbor, důležité a překvapivé komentáře ČNB


Hodnocení, dopad na výhled monetární politiky
: ČNB zápisem nepřekvapila, potvrdila v něm domácí inflační tlaky kompenzované slabostí z Evropy, inflaci v souladu se svým cílem na horizontu monetární politiky prognózou. Ekonomické oslabení ze světa si ČNB již více uvědomovala, nicméně dosud jeho vliv na českou ekonomiku vyhodnotila jako omezený.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web