Akcie

Makroekonomické události ČR: Guvernér ČNB Rusnok říká, že očekává tlak koronaviru minimálně ještě v prvním pololetí 2021, komentáře nepřekvapily

Úterý 12. leden 2021 21:59

Guvernér České národní banky Jiří Rusnok říká, že dle ČNB minimálně v prvním pololetí 2021 bude škodit koronavir dle účinků vakcinace. Hypoteční úr. sazby by podle Rusnoka mohly klesnout už jen mírně. Nemovitosti mohou být podle něj nadhodnoceny 15 - 25 %, riziko prasknutí hypoteční bubliny je ale dle guvernéra malé. Komentáře Rusnoka nepřekvapily, výhled začátku zvyšování úrokových sazeb pro přelom pololetí 2021 se nemění. Banka tak nadále čeká, v příštích letech oživení ekonomiky které bude srovnávat pád hospodářství tohoto roku, pokles inflace k svému cíli 2 %, posilování koruny a postupný růst úrokových sazeb během tohoto roku. Ekonomika bude v příštích měsících pod tlakem koronaviru, pak ale by měly úřadovat účinky vakcín, které by virus měly odtlačit do pozadí a uvolnit cestu ekonomickému oživení. Naplní-li se základní scénář, hospodářství může oživovat silněji, než se čeká. Úrokové sazby by se tak mohly začít postupně zvyšovat nejdříve již od druhého čtvrtletí 2021, spíše však od druhého pololetí 2021.

Rozhovor guvernéra České národní banky Jiřího Rusnoka pro Český rozhlas Radiožurnál v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu

Rozbor, důležité komentáře


Ekonomický růst
: Minimálně do poloviny roku podle odhadů ČNB nás ještě bude různě ovlivňovat covidová situace, pokud všechno půjde víceméně dle očekávání a bude fungovat vakcína a vakcinace.

Daňové změny
: Tato forma nástroje, jak oživit ekonomiku po krizovém šoku, je velmi neefektivní. Je to velmi málo muziky za hodně peněz. Tato forma není optimálně zvolena z pohledu oživení ekonomiky.

Úrokové sazby
: Už jsme velmi blízko dna poklesu úrokových sazeb. Prognóza ČNB nesignalizuje, že bychom dále snižovali úrokové sazby, ale uznávám, že naše úrokové sazby jsou spíše krátkodobé a tolik neovlivňují trh hypotečních sazeb. Nicméně trh hypotečních sazeb je ovlivněn nepřímo a pak je taky ovlivněn samozřejmě vývojem sazeb na delší splatnost státních dluhopisů, ale ty v poslední době spíše mírně rostly. A pokud ta rozpočtová situace je spíše napjatější, než byla před rozhodnutím parlamentu, tak bych nečekal, že by do budoucna měly nějak zásadněji klesat. Já bych žádný větší pokles už moc neočekával, nějaký drobný pokles tam být ještě může, ale to bude způsobeno konkurenčním bojem bank, které samozřejmě v této době jsou rády za každého dlouhodobého klienta, takže se mohou ještě snažit něco si ukrojit ze svých marží v této oblasti.

Růst cen nemovitostí
: Dlouhodobě silně hraje roli určitá nedůvěra v cenu ostatních aktiv, zejména finančních, lidé tak méně důvěřují tomu ukládat peníze. V bankách navíc za ně nedostávají téměř žádný úrok, a i u nás je to velmi nízké. Tak hledají alternativu a věří, že tou alternativou jsou investice do nemovitostí. A jinak, pokud jde o ty specifické důvody u nás, tak je to určitě velmi nízká nabídka, velmi málo se v posledních letech stavělo a staví, tudíž samozřejmě při neklesající poptávce to samozřejmě vede bohužel k dalšímu růstu cen, byť i ten asi už si myslím, že je na svém vrcholu. Naše výpočty ukazují, že nadhodnocení cen nemovitostí je někde mezi 15 a 25 %.

Riziko prasknutí hypoteční bubliny
: Riziko prasknutí hypoteční bubliny se vyloučit úplně nedá, nicméně zatím si myslím, že u nás není nějak velké. Je to dost koncentrováno do specifických lokalit, jako je Praha a některá další velká nebo atraktivní místa. Poptávka, zdá se, je tady navíc obecně silná. Obyvatelstvu se značně zvýšily úspory v posledních letech nominálně, protože tady rostly silně příjmy, byla vysoká zaměstnanost. Úplně vyloučit se nedá nic, kdyby přišla nějaká skutečně dlouhodobě špatná hospodářská situace, což ale není v tuto chvíli hlavní scénář. Všichni věříme, že po zdolání pandemie díky vakcinaci, že se situace víceméně začne navracet k normálu, takže toto riziko bych viděl jako zatím velmi malé.

Hodnocení, dopad na výhled monetární politiky
: Guvernér České národní banky Jiří Rusnok říká, že dle ČNB minimálně v prvním pololetí 2021 bude škodit koronavir dle účinků vakcinace. Hypoteční úr. sazby by podle Rusnoka mohly klesnout už jen mírně. Nemovitosti mohou být podle něj nadhodnoceny 15 - 25 %, riziko prasknutí hypoteční bubliny je ale dle guvernéra malé. Komentáře Rusnoka nepřekvapily, výhled začátku zvyšování úrokových sazeb pro přelom pololetí 2021 se nemění. 

Banka tak nadále čeká, v příštích letech oživení ekonomiky které bude srovnávat pád hospodářství tohoto roku, pokles inflace k svému cíli 2 %, posilování koruny a postupný růst úrokových sazeb během tohoto roku. Ekonomika bude v příštích měsících pod tlakem koronaviru, pak ale by měly úřadovat účinky vakcín, které by virus měly odtlačit do pozadí a uvolnit cestu ekonomickému oživení. Naplní-li se základní scénář, hospodářství může oživovat silněji, než se čeká. Úrokové sazby by se tak mohly začít postupně zvyšovat nejdříve již od druhého čtvrtletí 2021, spíše však od druhého pololetí 2021.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web