Akcie

Makroekonomické události ČR: Slabost HDP přetrvávala i ve druhém čtvrtletí, očekávání oživení nenaplněna

Pátek 30. červenec 2021 21:27

Hrubý domácí produkt České republiky ve druhém čtvrtletí růstem zaostal za očekáváním trhu. Oživení ekonomiky z druhého pololetí 2020 se kvůli přivření aktivity obchodů a služeb v prvním čtvrtletí 2021 vytratilo na minimum a od druhého kvartálu se čekal rozhodný růst ekonomiky s ústupem koronavirové pandemie a otevíráním hospodářství. Nestalo se, ekonomika sotva překonala produkt z prvního čtvrtletí, meziroční růstové tempo je zkresleno pádem hospodářství ve druhém čtvrtletí 2020 první koronavirovou vlnou a plošným zavíráním ekonomiky. HDP mezičtvrtletně vzrostl 0,6 %, trh čekal jeho růst až 2,0 % po poklesu 0,3 % v prvním čtvrtletí. Meziročně ekonomika vzrostla 7,8 % po poklesu 2,4 % v předchozím kvartálu, trh čekal obrat do růstu 9,1 %. Podle Českého statistického úřadu k růstu ekonomiky přispěly skoro všechny hlavní komponenty, domácí poptávka včetně spotřeby domácností a firemních investic, export, zpracovatelský průmysl a služby, přesto z celkových výsledků je patrné, že půjde jen o drobné příspěvky. Koronavirová pandemie totiž ještě značnou část druhého čtvrtletí držela ekonomiku pod zámkem a její otevírání ve druhé části druhého čtvrtletí již nestačilo hospodářství významněji povzbudit. Podobná situace byla i v jiných státech Evropy, které patří k hlavním obchodním partnerům Česka. Firmy v přetrvávající hospodářské slabosti proto otálely s investicemi. Služby citlivé na sociální kontakt (ubytovací a stravovací služby, doprava) byly ještě oslabeny, zpracovatelský průmysl narazil na kapacitní potíže, nedostek pracovních sil a vstupů produkce a zesílení inflace. Vakcinace a ústup viru v posledních měsících umožňují vládě otevírat ekonomiku, avšak pozvolněji s cílem hlavně nenastartovat další vlnu infekcí, proto podobně jako v Evropě i oživení ve druhém čtvrtletí 2021 je ještě mírné s předpokládanou akcelerací ve druhém pololetí 2021. Plné oživení ekonomiky by měly přinést účinné vakcíny s otevíráním ekonomiky od druhého pololetí tohoto roku.

Česká republika: Hrubý domácí produkt (2Q 2021, mezikvartální změna, očištěno o rozdílné ceny, sezónní efekt a rozdílný počet pracovních dnů) 

Skutečnost
:    0,6 %    
Očekávání
:     2,0 %     
Předchozí
:    - 0,3 %     

Česká republika: Hrubý domácí produkt (2Q 2021, meziroční změna, očištěno o rozdílné ceny, sezónní efekt a rozdílný počet pracovních dnů)

Skutečnost
:   7,8 %
Očekávání
:    9,1 %
Předchozí
:   - 2,4 %

Hrubý domácí produkt České republiky ve druhém čtvrtletí růstem zaostal za očekáváním trhu. Oživení ekonomiky z druhého pololetí 2020 se kvůli přivření aktivity obchodů a služeb v prvním čtvrtletí 2021 vytratilo na minimum a od druhého kvartálu se čekal rozhodný růst ekonomiky s ústupem koronavirové pandemie a otevíráním hospodářství. Nestalo se, ekonomika sotva překonala produkt z prvního čtvrtletí, meziroční růstové tempo je zkresleno pádem hospodářství ve druhém čtvrtletí 2020 první koronavirovou vlnou a plošným zavíráním ekonomiky. Podle Českého statistického úřadu k růstu ekonomiky přispěly skoro všechny hlavní komponenty, domácí poptávka včetně spotřeby domácností a firemních investic, export, zpracovatelský průmysl a služby, přesto z celkových výsledků je patrné, že půjde jen o drobné příspěvky. Koronavirová pandemie totiž ještě značnou část druhého čtvrtletí držela ekonomiku pod zámkem a její otevírání ve druhé části druhého čtvrtletí již nestačilo hospodářství významněji povzbudit. Podobná situace byla i v jiných státech Evropy, které patří k hlavním obchodním partnerům Česka. Firmy v přetrvávající hospodářské slabosti proto otálely s investicemi. Služby citlivé na sociální kontakt (ubytovací a stravovací služby, doprava) byly ještě oslabeny, zpracovatelský průmysl narazil na kapacitní potíže, nedostek pracovních sil a vstupů produkce a zesílení inflace.  

Recese ekonomiky zahájená již od března 2020 se během prvního pololetí roku 2020 vystupňovala do obřích rozměrů v důsledku koronavirové krize, kdy státy musel zavírat ekonomiku s cílem dostat vir pod kontrolu. Pád ekonomiky způsobil pokles hlavních komponent domácí poptávky, hlavně exportu a spotřeby domácností, odvětvově zásah odnesly zpracovatelský průmysl a vůči sociálnímu kontaktu citlivé služby obchodu, dopravy, ubytování, stravování apod. Od druhého pololetí 2020 s otevíráním hospodářství a extrémní expanzí monetární a fiskální politiky se vracelo ekonomické oživení, které ale tlumily nové vlny poryvů případů koronaviru postihující opět hlavně služby citlivé na sociální kontakt (ubytovací a stravovací služby, doprava) a spotřebu domácností, ale již ne tolik zahraniční obchod propojený se zpracovatelským průmyslem. Vlády Evropské unie ve druhém pololetí 2020 vzdor koronaviru ponechaly volnost produkci továren i mezinárodnímu obchodu. Přesto data druhého pololetí 2020 resp. prvního i druhého čtvrtletí 2021 znamenají pouze dílčí krytí ztráty prvního pololetí 2020, ekonomika zůstává koronavirem velmi oslabena. První pololetí 2021 znamená driftování ekonomiky kolem úrovní z druhého pololetí 2020. 

Vakcinace a ústup viru v posledních měsících umožňují vládě otevírat ekonomiku, avšak pozvolněji s cílem hlavně nenastartovat další vlnu infekcí, proto podobně jako v Evropě i oživení ve druhém čtvrtletí 2021 je ještě mírné s předpokládanou akcelerací ve druhém pololetí 2021. Plné oživení ekonomiky by měly přinést účinné vakcíny s otevíráním ekonomiky od druhého pololetí tohoto roku.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web