Akcie

Makroekonomické události EMU: Prezident ECB Draghi říká, že negativní sazby ECB zisky bank nesnižují

Pátek 14. červen 2019 15:33

Prezident Evropské centrální banky Mario Draghi v dopise členovi Evropského parlamentu napsal, že negativní depozitní úroková sazba ECB má dosud neutrální dopad na ziskovost bank.

“Negativní dopad na bankovní čisté úrokové marže byl dosud kompenzován zlepšením ekonomického výhledu,který vedl ke zvýšení celkového objemu úvěrů a navíc zlepšil kvalitu úvěrů, což snížilo náklady rezerv bank,” řekl Draghi.

Dodal, že ECB bude “opatrně” sledovat dopad negativní úrokových sazeb, zvlášť proto, že jejich dopad závisí na tom, jak dlouho úrokové sazby zůstaly rekordně nízké.

ECB politikou nulových resp. negativních úrokových sazeb se snaží stimulovat ekonomickou aktivitu a tím i zvýšit inflaci, která zůstává trvale nízká včetně její jádrové složky bez cen potravin a energií. Naopak ale musí čelit tlaku bankovní lobby a střadatelů, kteří si stěžují na nízké ziskové marže bankovního sektoru resp. slabou výnosnost depozit bank.

ECB tyto tlaky odráží právě lepší ekonomickoéu výkonností, na které profitují všichni. Banky rovněž vybízí k restrukturalizaci a zvyšování efektivity.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web