Akcie

Makroekonomické události eurozóna: HDP eurozóny (1Q) v koronavirové recesi méně, než se čekalo

Úterý 11. květen 2021 22:53

Hrubý domácí produkt eurozóny v prvním čtvrtletí 2021 klesl o něco méně než se čekalo. HDP mezikvartálně oslabil 0,6 % po poklesu 0,7 % v předchozím čtvrtletí, trh čekal jeho větší pokles 0,8 %. Meziroční pokles HDP zpomalil na 1,8 % z 4,9 % v předchozím čtvrtletí, trh čekal o něco menší redukci poklesu ekonomiky na 2,0 %. Data potvrzují recesi ekonomiky na přelomu let 2020 a 2021 s probíhající koronavirovou pandemií a opatřeními vlád zavírajících ekonomiky s cílem dostat pandemii pod kontrolu. Nové vlny koronaviru ještě na jaře 2021 včetně hlavních motorů eurozóny Francie a Německa zpozdily očekávané oživení ekonomiky. Meziroční pokles pádu není v této datové sérii tolik reflektivní vzhledem k tomu, že pandemie se již projevovala na sklonku prvního čtvrtletí 2020 a stihla produkt eurozóny značně stlačit již před rokem. Recese ekonomiky zahájená již prvním čtvrtletím se během prvního pololetí roku 2020 vystupňovala do obřích rozměrů v důsledku koronavirové krize, kdy státy musel zavírat ekonomiku s cílem dostat vir pod kontrolu. V druhém pololetí již aktivita oživovala s otevíráním hospodářství a podporou ekonomiky centrálními bankami a státy, růst HDP korigoval propady prvního pololetí. Přesto data čtvrtého čtvrtletí resp. druhého pololetí znamenala pouze dílčí krytí ztráty prvního pololetí, ekonomika zůstává koronavirem velmi oslabena. Tím víc, že se v posledních kvartálech vrátila recese hospodářství. Pokračování pandemie oživení hospodářství tlumí. Ve druhém čtvrtletí vakcinační kampaň s ústupem koronaviru a otevíráním ekonomiky působí jen pozvolna. Plné oživení ekonomiky by tak měly přinést účinné vakcíny až během druhého pololetí tohoto roku spolu s ústupem pandemie a otevíráním ekonomické aktivity s pokračující silnou podporou fiskální a monetární politiky.

Eurozóna: HDP  (1Q  2021, mezikvartální změna, očištěno o rozdílné ceny, sezónní a kalendářní efekt)

Skutečnost
:   - 0,6 %
Očekávání
:    - 0,8 %
Předchozí
:     - 0,7 %

Eurozóna: HDP
  (1Q  2021, meziroční změna, očištěno o rozdílné ceny, sezónní a kalendářní efekt)

Skutečnost
: - 1,8 % 
Očekávání
:  - 2,0 %
Předchozí
:   - 4,9 % 

Rozbor: Hrubý domácí produkt eurozóny v prvním čtvrtletí 2021 klesl o něco méně než se čekalo. První data HDP ekonomik eurozóny včetně Německa, Francie či Itálie, které je již zveřejnily vyplývá podobný model: po prudkém propadu druhého čtvrtletí a obratu ve třetím čtvrtletí následovala v dalších čtvrtletích obnovená recese hlavně v západoevropských ekonomikách včetně těch největších, v Německu, Francii, Itálii i Španělsku. 

Hodnocení
: Hrubý domácí produkt eurozóny v prvním čtvrtletí 2021 klesl o něco méně než se čekalo. Data potvrzují recesi ekonomiky na přelomu let 2020 a 2021 s probíhající koronavirovou pandemií a opatřeními vlád zavírajících ekonomiky s cílem dostat pandemii pod kontrolu. Nové vlny koronaviru ještě na jaře 2021 včetně hlavních motorů eurozóny Francie a Německa zpozdily očekávané oživení ekonomiky. Meziroční pokles pádu není v této datové sérii tolik reflektivní vzhledem k tomu, že pandemie se již projevovala na sklonku prvního čtvrtletí 2020 a stihla produkt eurozóny značně stlačit již před rokem. 

Recese ekonomiky zahájená již prvním čtvrtletím se během prvního pololetí roku 2020 vystupňovala do obřích rozměrů v důsledku koronavirové krize, kdy státy musel zavírat ekonomiku s cílem dostat vir pod kontrolu. V druhém pololetí již aktivita oživovala s otevíráním hospodářství a podporou ekonomiky centrálními bankami a státy, růst HDP korigoval propady prvního pololetí. Přesto data čtvrtého čtvrtletí resp. druhého pololetí znamenala pouze dílčí krytí ztráty prvního pololetí, ekonomika zůstává koronavirem velmi oslabena. Tím víc, že se v posledních kvartálech vrátila recese hospodářství. Pokračování pandemie oživení hospodářství tlumí. 

Ve druhém čtvrtletí vakcinační kampaň s ústupem koronaviru a otevíráním ekonomiky působí jen pozvolna. Plné oživení ekonomiky by tak měly přinést účinné vakcíny až během druhého pololetí tohoto roku spolu s ústupem pandemie a otevíráním ekonomické aktivity s pokračující silnou podporou fiskální a monetární politiky.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web