Akcie

Makroekonomické události eurozóna: HDP Německa loni prudce klesl, o něco méně než čekal trh, letos od 2H oživení

Čtvrtek 14. leden 2021 20:42

Hrubý domácí produkt (HDP) Německa v reálném vyjádření v roce 2020 značně klesl, 5,0 %, trh čekal snížení 5,1 % po růstu 0,6 % v předchozím roce. Po očištění o rozdílný počet pracovních dnů HDP loni klesl 5,3 % po růstu 0,6 % v roce 2019. Propad ekonomiky je nejsilnější od světové ekonomické a finanční krize. Tehdy v roce 2009 ekonomika odepsala 5,7 % resp. 5,6 % po očištění o rozdílný počet pracovních dnů. Tak jako jinde na světě ekonomiku stlačily pandemie a s ní spojené omezení ekonomické aktivity mířené ke kontrole pandemie a k redukci zdravotních rizik na úkor ekonomiky. Letos by již měla německá ekonomika oživovat z pandemie, hlavně ve druhém pololetí.

Hrubý domácí produkt Německa (2020, meziroční změna, neočištěno o rozdílný počet pracovních dnů): 

Skutečnost
:  - 5,0 %
Očekávání
:   - 5,1 %
Předchozí
:      0,6 %

Rozbor
: Hospodářství stlačil nejvíc, pád spotřeby domácností, který způsobil 64 % celkového poklesu ekonomiky. Domácnosti nemohly a nechtěly tolik nakupovat podobně firmy. Firemních investic oslabily ze stejných důvodů tedy kvůli nejistotě. Navíc propadl export, naopak recesi tlumily zvýšené výdaje vlády na podporu ekonomiky ale třeba na nákup zdravotních pomůcek a vybavení. Na nabídkové straně se koronavirový šok negativně projevil hlavně v útlumu služeb spojené se sociálním kontaktem i zpracovatelském průmyslu. Naopak vzrostla aktivita stavebnictví. 

Hodnocení
: Propad ekonomiky je nejsilnější od světové ekonomické a finanční krize. Tehdy v roce 2009 ekonomika odepsala 5,7 % resp. 5,6 % po očištění o rozdílný počet pracovních dnů.

Výsledky jsou o něco méně špatné vůči očekávání trhu. Předchozí rok růst německé ekonomiky významně poškodily nejistoty rizik obchodních válek Spojených států amerických s jejich obchodními partnery a rovněž odkládaný odchod Spojeného království Velké Británie a Severního Irska. Slabost se ze světové ekonomiky do exportně založené německé ekonomiky přenesla právě exporty, jejich slabost doplňuje slabost fixních firemních investic. V silné recesi se tak ocitl exportní sektor zpracovatelského průmyslu.

Letos tak jako jinde na světě ekonomiku stlačily pandemie a s ní spojené omezení ekonomické aktivity mířené ke kontrole pandemie a k redukci zdravotních rizik na úkor ekonomiky. Letos by již měla německá ekonomika oživovat z pandemie, hlavně ve druhém pololetí. Německo muselo kvůli koronaviru suspendovat rozpočtové závazky dluhové brzdy eliminující strukturální deficit stejně jako v rámci Evropy Paktu růstu a stabilitu předepisující maximálně 3 % deficit veřejných financí. 

Dopad na trhy
: Data jsou nepříznivá pro akcie a euro, příznivá pro pro dluhopisy i když dopad trhu zbrzdily o něco méně špatná data, než se čekalo. Výsledky ale přibližně odpovídaly očekávání, proto dopad na trhy nebyl velký. Euro k dolaru po datech ztrácelo chvílemi 0,3 %, později se ztráta snížila na minimum. Hlavní index akciové burzy Německa po datech ztrácel až 0,4 %, později se jeho ztráta snížila na 0,1 % ke kotacím před výsledky.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web