Akcie

Makroekonomické události eurozóna: Index Ifo má v srpnu potvrdit slabost německé ekonomiky

Pátek 23. srpen 2019 15:29

Srpnový index Ifo (26.8.) je hlavní makroekonomickou událostí Německa resp. eurozóny příštího týdne. Předstihová data ekonomické aktivity (např. indexy ZEW sentimentu ekonomických očekávání, současné situace apod.) ale v srpnu dále padly a tak pesimismus dalšího prohlubování slabosti eurozóny stále trvá i po těchto datech.

Index Ifo (8 2019, 26.8.): Předstihová data ekonomické aktivity (např. indexy ZEW sentimentu ekonomických očekávání, současné situace apod.) ale v srpnu dále padly a tak pesimismus dalšího prohlubování slabosti eurozóny stále trvá i po těchto datech.

Poslední červencové indexy Ifo kromě stavebnictví vykázaly silný pokles (zpracovatelský průmysl, obchod, služby včetně celé ekonomiky). Sentiment firem celkové ekonomiky, hlavně očekávání ale i současná situace již značně zaostává za úrovněmi minulých let. Dlouhodobě velmi slabá očekávání přestává vyvažovat robustní hodnocení současnosti. To již oslabilo na svůj dlouhodobý průměr. V minulých dvou letech byl celkový sentiment ještě nadprůměrný hlavně díky silnému hodnocení současné situace.

Varující je skutečnost, že některá data již vykazují, že slabost přicházející ze zahraničí patrná řadu kvartálů ve zpracovatelském průmyslu exponovaném na světovou ekonomiku začíná prorůstat i do domácí poptávky a ekonomiky reprezentovaná službami a obchodem (maloobchodem a veloobchodem). Tam je sice ještě ekonomická situace dobrá, začíná již ale slábnout v návaznosti na propad očekávání těchto sektorů.

Hlavní potíže německé ekonomice tropí odchod Spojeného království Velké Británie a Severního Irska z Evropské unie a obchodní války.

Očekávaný dopad událostí na trhy
: Slabost sentimentu firem a ekonomiky Německa a eurozóny je nepříznivou zprávou pro akcie a euro a je dobré informací pro dluhopisy.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web