Akcie

Makroekonomické události eurozóna: Indexy ZEW v březnu propadly značně víc, než se čekalo

Středa 18. březen 2020 17:05

V Německu v březnu Index ZEW sentimentu očekávání padl nejostřeji v historii jeho měření, tedy od roku 1991 na nové minimum od dluhové krize eurozóny 2012 resp. světové finanční a hospodářské krize 2008 - 2009, pod své minimum z loňského podzimu po obchodních válkách a  brexitu na - 49,5 z 8,7 v únoru, trh čekal jeho značně menší pokles na - 27,2. Index ZEW současné situace klesl podobně dramaticky na - 43,1 z - 15,7 v únoru, trh čekal jeho pokles na - 30 bodů. Podle institutu jen jednou došlo k souběhu takto silně negativních hodnocení sentimentu očekávání a současné situace: během podzimu světové finanční a hospodářské krize 2008 - 2009.

Německo: Index ZEW sentimentu ekonomických očekávání (3 2020, body)

Skutečnost
: - 49,5
Očekávání
:  - 27,2
Předchozí
:        8,7

Německo: Index ZEW sentimentu současné situace
 (3 2020, body)

Skutečnost
: - 43,1
Očekávání
:  - 30,0
Předchozí
:   - 15,7

Rozbor
: Podle prezidenta institutu ZEW Achima Wambacha experti finančního trhu předpokládají s poklesem ekonomiky v prvním čtvrtletí i ve druhém kvartálu. Wambach k výsledkům ještě dodal predikci. Pandemie koronaviru podle expertů finančního trhu podle Wambacha letos stlačí ekonomiku do poklesu 1 %. 

V celé eurozóně jsou výsledky podobné jako v Německu. Index ZEW sentimentu ekonomických očekávání v březnu propadl na - 59,9 z 10,4 v únoru. Index ZEW současné situace eurobloku v březnu padl na - 48,5 z - 10,3 v únoru. Hodnocení průzkumu hlavních světových ekonomik v březnu vlivem úderu koronaviru je vzácně ale nikoliv překvapivě podobné: ostré poklesy hodnocení očekávání, současné situace, výhledu inflace, krátkodobých a dlouhodobých úrokových sazeb a ziskovosti německých sektorů ekonomiku. Jediným pozitivem je výrazné zlepšení výhledu akciových trhů, zřejmě pod dojmem jejich propadů v minulých týdnech. 

Hodnocení
: Úder koronaviru má překvapivě silný dopad na globální ekonomiku. Její další vývoj bude záležet hlavně na tom, jak rychle se podaří epidemii koronaviru utlumit  a do jaké míry se dočasná slabost ekonomiky může systémově rozšířit do její sektorové šíře a délky trvání.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web