Akcie

Makroekonomické události Eurozóna: Italské dluhopisy slábnou se spekulacemi konce italské vlády

Čtvrtek 8. srpen 2019 21:15

Investoři prodávají italské státní dluhopisy. Ve čtvrtek dopoledne se rozpětí k německým státním dluhopisům reprezentujících bezpečnější investice rozšířilo o 12 bazických bodů. Obchodnici zmiňovali zprávy, že lídr strany Ligy severu spoluvládnoucí s Hnutím pěti hvězd Matteo Salvini chce z vlády odvolat ministra financí a hospodářství Giovanniho Triu, který si pro investory nyní reprezentuje důvěryhodnější reputaci.

Salvini pozdě ve středu naznačil, že může sestřelit stávající vládu, v níž je současně vícepremiérem a ministrem vnitra. Liga Severu je v parlamentu druhou nejsilnější politickou stranou země, momentálně ale dle výsledků květnových voleb do Evropského parlamentu, které ovládla momentálně pelotonu politických stran Itálie kraluje. Vůči svému koaličnímu partnerovi má dle současných politických preferencí až dvojnásobnou podporu.

Liga severu a Hnutí pěti hvězd vykazují spory v posledních měsících. Tento týden hlasovali proti sobě v parlamentu v hlasování o budoucnosti vlakového spojení s Francií. Liga severu opakovaně prohlašuje, že rekonstrukci vlády si nepřeje a vyhlásila seznam oblastí “rozdílného názoru” vůči Hnutí pěti hvězd včetně infrastruktury, daní, práva, regionální autonomie a vztahů s Evropskou unií.

Itálie má s politickou nestabilitou bohaté zkušenosti, nikoliv však v létě, kdy má parlament prázdniny. V Itáli se po druhé světové válce ještě nikdy nekonaly parlamentní volby na podzim také proto, že v září jsou na programu přípravné práce státního rozpočtu pro příští rok, který musí být parlamentu prezentován v říjnu.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web