Akcie

Makroekonomické události eurozóna: Německo vede debatu fiskální expanze, konzervativci brání prudérní ústavní fiskální pravidlo

Pátek 28. únor 2020 0:03

MInistr financí Německa Olaf Scholz Sociální demokratické strany Německa  podle týdeníku Die Zeit plánuje krátkodobě suspendovat tzv. dluhovou brzdu Německa, aby umožnil převzít některé závazky silně zadlužených municipalit a uvolnil jim miliardy eur ke zvýšení investic infrastruktury, jako jsou třeba silnice a školy. Logicka úvahy spočívá v kompenzaci dalšího oslabení německé ekonomiky s čelním střetem koronaviru.

Změna ústavně zakotvených pravidel dluhové brzdy by vyžadovala souhlas většiny 2/3 německého parlamentu Bundestagu a Bundesratu. Jen v Bundestagu by ale případný návrh Scholze mohl počítat jen s hlasy Zelených a Levice, což by na 2/3 ústavní většinu nestačilo. 

Poslanec hlavní německé vládní a současně konzervativní strany Křesťanskodemokratické unie CDU Ekhardt Rehberg, hlavní rozpočtový poslanec strany ale pro německý rozhlas Deutschlandfunk takový případný návrh Scholze odmítá. Ten naznačil, že ústava není slučitelná s úskoky a řekl, že čeká, že jeho parlamentní skupina by jakýkoliv takový návrh zablokovala. 

Zákon dluhové brzdy omezuje federální deficit jakéhokoliv roku na 0,35 % ekonomického výstupu. V roce 2020 by přibližně šlo o 7 mld. EUR.

Přesto, podle předního německého deníku Handelsblatt vláda zvažuje fiskální stimulační program, podle toho jak moc koronavir zasáhne německé hospodářství. Kancléřka Angela Merkelová dlouhodobě odmítala tlak ze zahraničí na fiskální podporu ekonomiky Německa a tím i eurozóny ze zahraničí přes rekordně nízké úrokové náklady a ekonomice vrávorající na hladině stagnace. 

Německo začátkem října 2019 např. potvrdilo, že nemíní ustoupit tlaku zpracovatelského průmyslu, sektorových lobby finančních trhů ani jiných zemí, aby největší ekonomika eurozóny fiskálně více podpořila stagnující německou ekonomiku resp. jen pomalu rostoucí hospodářství eurozóny a německý zpracovatelský průmysl trpící silnou recesí.

Vedení vládnoucí Křesťanskodemokratické unie kancléřky Angely Merkelové vydalo prohlášení hlásící se k odpovědné a solidní fiskální politice včetně zákazu nových dluhů. Potvrdillo tak dosavadní rozpočtovou strategii Německa tzv. “černé nuly”, která vládu zavazuje jen k vyrovnaným resp. přebytkovým státním rozpočtům a kterou vláda dodržuje od roku 2014. Ta jde ještě za rámec ústavně zakotvené dluhové brzdy, která malé deficity státního rozpočtu umožňuje. 

Poté, co se ekonomická slabost Německa i eurozóny ke konci roku 2019 prohloubila ale Evropané přece jen dosáhli dílčího ústupku ze strany Německa. 

Eurozóna by měla být podle prohlášení ministrů financí eurozóny připravena podpořit ekonomiku fiskální politikou více, pokud hospodářství zasáhne slabost. Prohlášení ministrů financí eurozóny podpořilo i Německo, které se dosud k větší fiskální podpoře stavělo zdrženlivě. Jedná se o dílčí průlom, eurozóna i přes apel Evropské centrální banky a pomaleji rostoucích států jako je třeba zadlužená Itálie dosud spíše prosazovala neutrální fiskální politiku. 

Jenže pokles růstu ekonomiky byl v posledních čtvrtletích silnější, než se zdálo a navíc hospodářství eurozóny i světa ohrožuje dosud nové a příliš nepoznané riziko, koronavirus. 

Prohlášení sice neznamená aktuální změnu fiskální politiky ani vynucení Německa, aby utrácelo více, znamená však důležitou změnu přístupu, která může vést k zásadní revizi fiskálních pravidel eurozóny. Jako průlom prohlášení označila třeba Francie. 

Prohlášení nicméně je stále opatrné a klade důraz na to, že fiskální pomoc by měla být diferenciovaná. Ekonomiky mohou podpořit jen příliš nezadlužené státy s adekvátními úsporami a přiměřeným rozpočtovým hospodařením, tedy v souladu s Paktem růstu a stability. Celkově by  nicméně v případě hospodářského poklesu měla být fiskální politika podpůrnější.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web